Byggekonkurser sender millionregning fra Gødstrup videre til skatteborgerne

Problemerne ventes løst med udgangen af 2025.

Regionshospitalet Gødstrup åbnede i 2022.
Regionshospitalet Gødstrup åbnede i 2022.
Foto: Arkivfoto, TV MIDTVEST

Borgerne i Region Midtjylland må til lommerne, efter regionen har konstateret en række problemer med såkaldte brandlukninger på Regionshospitalet Gødstrup.

Det oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Hospitalet åbnede dørene for de første patienter i 2022, men nu har en gennemgang af det nye hospital vist, at der er problemer med såkaldte brandlukninger.

Brandlukninger spiller en rolle, hvis en ildebrand ikke kan slukkes af hospitalets automatiske sprinklere eller personer på stedet.

De skal blandt andet sikre, at varme og røg ikke spreder sig på hospitalet i tilfælde af en brand.

I flere tilfælde er brandlukningerne ifølge regionen blevet udført forkert i forbindelse med byggeriet af hospitalet, der tidligere blev omtalt som et "supersygehus".

- Det har desværre vist sig, at en række virksomheder ikke har udført deres arbejde godt nok, erkender formand for Udvalg for Bæredygtighed, Teknologi og Anlæg, Henrik Gottlieb (S), i pressemeddelelsen.

Skal selv bringe nogle ting i orden

Regionen oplyser, at man forsøger at få de virksomheder, der har lavet det mangelfulde arbejde, til at rette op på problemerne.

I flere tilfælde ender regningen dog hos regionen og dermed skatteborgerne. Det skyldes at flere af virksomhederne er gået konkurs.

- Der, hvor det ikke er muligt, må vi desværre selv finde penge til at få tingene bragt i orden, siger udvalgsformanden i pressemeddelelsen.

Derfor drøfter Regionsrådets Udvalg for Bæredygtighed, Teknologi og Anlæg på sit kommende møde behovet for en anlægsbevilling på 22 millioner kroner til udbedring af de byggetekniske forhold.

Flere problemer

Det er langt fra første gang, at man finder problemer på det nye hospital.

I august brød en væg i kælderrummet på hospitalet sammen, efter et kilometerlangt rørsystem, der bruges til at transportere affald og sengelinned, skabte tilpas stort undertryk i et af kælderrummene. Rørene var tidligere også i søgelyset, da de ved montering ikke var svejset ordentligt sammen.

I samme ombæring kom det også frem, at 950 vinduer på hospitalet skulle udskiftes. Problemet skyldtes fejl med de persienner, der hører til de specielle vinduer. Persiennerne er monteret mellem det yderste og inderste glas, og de kan derfor ikke bare skiftes. Det er en fejl fra leverandørens side, der står med regningen.

Kun et muligt problem i særligt tilfælde

Forventningen er, at alle brandlukninger er udbedret med udgangen af 2025.

Lægefaglig direktør på Regionshospitalet Gødstrup Jens Friis Bak mener ikke, at patienter og pårørende skal være nervøse, selvom hospitalet har brandlukninger, der ikke lever op til kravene.

- Forkert udførte brandlukninger er kun et muligt problem, hvis det ikke lykkes at slukke branden i tide. Og med de øvrige brandsikkerhedstiltag har vi stor tillid til, at det bliver den, siger lægefaglig direktør på Regionshospitalet Gødstrup Jens Friis Bak i pressemeddelelsen.

Udvalg for Bæredygtighed, Teknologi og Anlæg behandler punktet om anlægsbevilling på sit møde onsdag 4. december 2024. Regionsrådet behandler sagen onsdag 18. december.