Eksperter: Ryk operationerne til de større hospitaler
Små sygehuse har svært ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Det får eksperter til at opfordre til, at man samler planlagte indgreb andre steder.
Kun 21-årige Marie Haaning skulle have fjernet sin galdeblære. Det skulle ske i Thisted, tæt på hendes hjem.
Men det endte med at gå helt galt, og efterfølgende har hun besøgt stort set alle landets store hospitaler på grund af sine men fra operationen, der fandt sted for mere end et halvt år siden.
- Jeg får nogle ture, hvor jeg ikke kan lave andet end at ligge og skrige, fordi jeg har så ondt i min mave, fortæller hun.
Efter Marie Haanings fejlslagne operation blev en svensk lægevikar efterfølgende suspenderet, og det har startet diskusionen om, hvorvidt Regionshospital Nordjylland i Thisteds problemer med at tiltrække dygtige læger går ud over kvaliteten.
Flere eksperter er enige i, at hvis man ikke kan tiltrække dygtige læger, så bør behandlingerne rykkes til andre steder.
- Hvis vi ikke kan gøre det attraktivt og ikke kan få kvalificeret arbejdskraft, så nytter det ikke noget at holde kunstigt liv i den slags steder. Så er vi nødt til at flytte patienterne derhen, hvor kvaliteten er i orden, siger formand for Dansk Kirugisk Selskab, Jesper Durup.
Ikke mangel på kiruger
Ifølge Jesper Durup, så er der ikke mangel på kiruger på landsplan. Dog er fordelingen af dem ikke optimal.
- Jeg mener, at der er kiruger nok i Danmark, til de indgreb, der skal laves. Det betyder dog, at man skal samle flere indgreb på færre enheder, fortæller han.
Han bliver støttet af professor ved Institut for Klinisk Medicin i Aarhus, Peder Charles. Han mener også, at det er vigtigt, at hospitaler ikke holdes åbne for enhver pris.
- Hvis man ikke kan skaffe læger nok til et sted på den ene eller den anden måde, så må man lukke stedet. Det skal ikke gå ud over patienterne. Jeg synes ikke, at Thisted skal lukkes som sådan, men så må man også sørge for, at den patientbehandling, der er der, er af en kvalitet, vi kan være bekendt, fortæller han.
Thisted: Patientsikkerheden er høj
Ved Regionshospital Nordjylland i Thisted har de gentagne gange beklaget den behandling, som Marie Haaning endte i, da hun blev fejlopereret. De mener dog ikke, at alle operationer skal stoppe i Thisted.
- Det sidste halvandet år har vi gjort rigtigt meget for sikre fagligheden og en høj patientsikkerhed, så på de operationer, der sker på Thisted Sygehus, der er kvaliteten og patientsikkerheden på samme niveau, som det er i resten af Danmark. Vi beklager sagen, men ved det store flertal af patienter, så er kvaliteten, som den er ved andre sygehuse i Danmark, fortæller Claus Brøckner Nielsen, der er lægefaglig direktør ved Regionhospitalet Nordjylland i Thisted.
I løbet af det seneste år er udgifterne til vikarer steget med 30 procent. Det mener Claus Brøckner Nielsen dog ikke betyder, at kvaliteten er dårligere i Thisted.
- Vi har nu arbejdet på at få faste vikarer, og derudover har vi langtidsvikarer. Jeg bliver nødt til at sige, at i Center for Planlagt Kirurgi, der har vi netop samlet nogle dygtige kirurger, som gerne vil arbejde på Thisted Sygehus, fordi de arbejder med planlagt kirurgi, og derfor er kvaliteten i orden. Nogle gange har vi behov for, at der kommer nogle vikarer og hjælper os, men det er faste vikarer for det meste, fortæller han og tilføjer:
- Man kan selvfølgelig godt samle kirugiske behandlinger på færre steder, men hvis man skal have et godt og robust akutsygehus i Thisted - og det mener jeg, at man skal have - så skal vi også have et center for planlagt kirurgi. Det har vi arbejdet på i lang tid, og nu har vi fået et rigtigt godt center.
Fejlbehandlet: Vil gerne beholde Thisted
Selvom Marie Haaning endte i den værst tænkelige situation, da hun skulle have fjernet sin galdeblære, så ønsker hun ikke sygehuset lukket. Hun kan dog godt se fornuften i eksperternes udsagn.
- Selvfølgelig vil jeg rigtig gerne have, at vi beholder Thisted Sygehus. Hvis der sker noget, så er det jo nemt lige at køre derover, men hvis man skal opereres, og det er en planlagt operation, så synes jeg, at det ville være rigtigt fint, at man skulle til de større byer, siger hun.