Familie på seks dropper bilen: - Det bliver rigtig svært
Kan man leve uden bil i Midt- og Vestjylland? I tre uger skal familien Rokkjær prøve det af for at blive klogere på sine transportvaner.
Forestil dig at bo langt ude på landet med fire børn uden at have en bil.
Det kan virke helt surrealistisk, men det er faktisk virkeligheden for familien Rokkjær i Vedersø i tre uger.
Martin Rokkjær og Ulla Rokkjær bor på vestkysten lidt uden for Vedersø med deres fire døtre, Jasmin, Silke, Rosa og Lilje. Med sine seks medlemmer har familien en hektisk hverdag fyldt med transport til og fra skole, arbejde, gymnastik og indkøb.
En virkelighed, hvor en høj grad af planlægning og logistik – og en bil - er et krav for at få dagligdagen til at fungere.
- Jeg tror, det bliver rigtig hårdt, siger Martin Rokkjær.
Men familien har været modige og takket ja til et eksperiment, der betyder farvel til den hverdag, de kender – og goddag til en hverdag med bus, cykel og samkørsel.
- Som det kommer tættere på, bliver skepsissen større, fordi vi kan se, at det bliver rigtig svært, fortæller Ulla Rokkjær.
Tid til nye vaner
Som et led i den grønne omstilling er det regeringens ambition, at danskerne gradvist skal bytte benzin- eller dieselbilen ud med en anden form for transport.
Det kan betyde, at den næste bil skal være en elbil eller en ændring af vaner, hvor offentlig transport og cyklen gradvist tages mere i brug.
Men spørgsmålet er, om det overhovedet kan lade sig gøre at undvære en bil for en børnefamilie i Vedersø?
Familien Rokkjær elsker naturen omkring deres landsted i Vedersø og forsøger så vidt muligt at leve grønt, fortæller moren i familien:
- Vi samler skrald, når vi går tur. Vi tænker over vores tøjforbrug. Vores børn har aldrig været ude at flyve – og vi forsøger at spise nærproduceret mad, fortæller hun og fortsætter:
- Derfor er bilen også et ømt punkt, da vi gerne vil efterlade en klode, vi kan være stolte af til vores børn. Men den er altså svær at undvære.
Og med nærmeste indkøbsmulighed 13 kilometer væk, børnenes skole 10 kilometer væk og en arbejdsplads 24 kilometer væk kan enhver regne ud, hvorfor bilen er en vigtig del af familiens hverdag. Desuden er området ikke kendt for hverken cykelstier eller udvalget af offentlig transport.
Men selvom det er hårde odds, ser familien alligevel frem til de tre uger uden bil, fortæller Martin Rokkjær:
- Vi ser ikke en fremtid uden vores bil. Men det som bliver interessant er, om vi kan gøre noget anderledes for at mindske vores bilforbrug? Kan eksperimentet ændre vores vaner?
- Det bliver spændende og forhåbentlig også lærerigt, supplerer Ulla Rokkjær.
De største bekymringer
Trods de mange benspænd ved at være uden bil i Vedersø, er familien mere spændt end bekymret for de kommende uger. For dem handler det mere om, hvordan de løser dem. Men særligt én ting er Ulla Sommer Rokkjær nervøs for:
- Jeg plejer at storhandle i Ulfborg én gang om ugen. Jeg er spændt på, hvordan jeg skal klare det med en ladcykel i stedet for en bil, siger hun og suppleres af sin mand:
- Jeg skal da prøve at cykle på arbejde. Men jeg er ikke meget for at lade mine børn cykle på vejene herude. Bilerne er bare blevet flere og større siden dengang, jeg var barn. Det må blive skolebussen, og så må vi se, hvordan vi kan løse resten, når der er venner og fritidsaktiviteter på programmet, siger Martin Sommer Rokkjær.
Følg med i familiens udfordringer og tanker under eksperimentet ved at klikke på videoen nedenfor.