Flere af landsdelens folkeskoler har støtteforeninger

Selvom det møder kritik fra både politikere og forskere, er støtteforeninger til folkeskoler et fænomen, der hastigt breder sig ud over landsdelen.

I Sevel har de i flere år haft en støtteforening til folkeskolen.
I Sevel har de i flere år haft en støtteforening til folkeskolen.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Torsdag aften gik lokalsamfundet i Nørre Snede sammen om at oprette en ny støtteforening for den lokale folkeskole, der i mange år har oplevet gentagende besparelser.

Men den historie er langtfra eneståede. Her i landsdelen har mange folkeskoler støtteforeninger tilknyttet. En af dem er Sevel Skole, hvor Niels Poulsen er skoleleder:

- Jeg har været her i tre et halvt år og den (støtteforeningen red.) var her da jeg startede. Her er det en ret gammel opfindelse, så vi har været forud for vores tid, siger Niels Poulsen.

For halvandet år siden fik skolen en ny legeplads. Her var støtteforeningen primusmotor til at samle ind og søge midler fra forskellige fonde. Men ifølge skolelederen var de frivillige timer, der blev lagt i det, ligeså meget værd, som de kroner der kom ind.

Udflugter og balance-æg

Også i Bækmarksbro, Skave og Tvis har TV MIDTVEST været i kontakt med støtteforeninger. Fælles for dem alle er, at de gerne vil gøre noget ekstra for netop deres folkeskole. 

- Vi mærker, der er et behov for at gøre noget ekstra i den stramme økonomi som skolerne har. Vi vil gerne give dem et ekstra krydderi til tilværelsen, som styrker fællesskabet. Det skal være sjovt og dejligt at gå på Skave Skole, siger Susanne Rasmussen, formand for Støtteforeningen for Skave Skole, SFO og Børnehus. 

Hun fremhæver blandt andet, at der er givet en projektor, balance-æg og løbecykler til børnehuset og hele udflugter for børnene, der både har et fagligt og sjovt indhold. I følge Susanne Rasmussen handler det om at have et godt socialt fællesskab i hverdagen. 

Skoleledere lunkne ved idéen

Formanden i skolelederforeningen, Claus Hjortdal, er ikke helt så begejstret for støtteforeningerne, netop fordi det er kommunerne, der sætter rammerne for skolernes økonomi.

Han siger, at det grundlæggende er en kommunal opgave at drive en folkeskole, og at de midler, der skal bruges, er nogle kommunerne stiller til rådighed.

På den anden side mener han, det er vigtigt, at folkeskolen er et lokalt kraftcenter, der har samarbejder med en masse forskellige mennesker.

- Et stort engagement omkring folkeskolen er rigtig dejligt, så hvis der er nogle forældre, der synes, at det her er vigtigt, så er det jo også godt. Men det skal nødigt være sådan, at folkeskolen skal drives af midler fra forældrene, lyder det fra formanden.

For Niels Poulsen er det vigtigt at understrege, at skolen ikke bruger støtteforeningen til driftsopgaver, men udelukkende det ekstra, som giver trivsel og gør skoledagen en lille smule sjovere, som han formulerer det.

- Vi får nogle småting fra støtteordningen, måtter til gymnastiksalen, høreværn, og den sidste dag før juleferien får alle børnene risengrød.

I følge Niels Poulsen giver foreningen, personalet mulighed for at gøre nogle anderledes ting. For eksempel at komme på en tur eller få nye musikinstrumenter, eller give lidt mere spændende undervisning, siger Niels Poulsen.

2:31
TV MIDTVEST har i dag besøgt flere skoler, der har en støtteforening, her i landsdelen.