Forskere har undersøgt, hvilke køer der bøvser mindst
De håber nu, at de næste generationer af køer kommer fra de familier, der bøvser mindst.
Ny forskning her fra landsdelen har i dag vundet en pris, fordi forskerne bag har fundet ud af, hvordan man gør køer mere klimavenlige.
- Det er en kæmpe ære og en stimulans til at gå videre med vores forskning, siger seniorforsker ved Foulum Peter Løvendahl.
Når køerne prutter og bøvser, så bliver der udledt metangas, der udgør seks procent af de samlede drivhusgasser i Danmark - og for meget gas er med til at forstyrre balancen i klimasystemet.
- Vi har set på forskellige familier af køer og sammenlignet dem med hinanden. Så har vi fundet de familier der bøvser mindst og dem der bøvser mest, og så satser vi på, at næste generation kommer fra dem der bøvser mindst, forklarer han.
Dansk tyresæd
Forskerne har undersøgt, hvor meget metangas køerne udleder, og der har vist sig at være forskel.
- Vi får rapporter der siger, at køer bidrager til klimaproblemet, og når vi godt kan lide køer, så vil vi gerne gøre noget ved det. Det betyder også, at de køer vi har tilbage bliver mere effektive. Så vi skærer rent faktisk ned på antallet af køer og har stadig den samme mængde mælk til rådighed, siger Peter Løvendahl.
Forskerne fra Foulum ved Viborg har fundet ud af, hvordan de med dansk tyresæd kan fremavle mere klimavenlige køer. Forskning, der reducerer køernes samlede udledning med fem procent.
Det svarer til 90.000 ton mindre CO2 om året i Danmark. Eller det, der cirka skal til for at flyve 30.000 danskere tur-retur til New York.
Med prisen fulgte en check på en million til mere forskning.
- Vi har hobevis af idéer, der trænger til at blive afprøvet. Så det betyder rigtigt meget, forklarer Peter Løvendahl.