Fur Bryghus er mere end bare øl

Øllene flyder i stride strømme gennem hanerne på fur, men gastronomien og musikken er også i højsædet, når sommeren er over den lille ø i Limfjorden.

Forretningsfører for Fur Bryghus, Per Møller Kristensen, står blandt de øl, der hvert år trækker op mod 40.000 gæster til bryghuset.
Forretningsfører for Fur Bryghus, Per Møller Kristensen, står blandt de øl, der hvert år trækker op mod 40.000 gæster til bryghuset.
Foto: Kristian Brønsbæk

En frisk skummende øl står og bruser foran de fleste af gæsterne på terrassen hos Fur Bryghus. Selvfølgelig. 

Men når bryghuset årligt trækker op mod 40.000 gæster til den lille ø, så er det ikke kun øllene, der lokker, forklarer forretningsfører Per Møller Kristensen.

- I aften er der grisefest, og så står den på musik med Hawkeye og Hoe, siger han.

Mere velklingende navne kommer også i løbet af sommeren og optræder. Kunstnere som Lis Sørensen, Burhan G og Allan Olsen tager nemlig også færgen til Fur i løbet af sommeren, efteråret og foråret.

For koncerter er i høj grad også blevet en integreret del af bryghuset.

Gastronomi og musik

Kunsterne skal spille i den nye hal og gildesal, som har gjort Fur Bryghus endnu større. En ny scene, god akustik og endnu flere spisepladser har været nødvendigt. Især her om sommeren.

For selvom sommerregnen forsigtigt fugter terrassen, har adskillige gæster fundet sig godt til rette under halvtaget. Her nyder de alt fra stjerneskud til buffet, hvor både friskfangede fisk og egenopdrættede grise er hovedingredienserne.

- I vores madlavning tænker vi rigtig ofte øl ind i den. Det gør vores mad unik, fortæller køkkenchef Danni Boysen.

Der er skruet op for personale i højsæsonen, for grillen med helstegt pattegris skal passes, øllene skal skænkes kolde, og så har de mange gæster god, gastronimsk appetit.

Mad og øl er lige godt

Mens der bliver sendt live fra det afsides liggende bryghus, tikker der adskillige kommentarer ind på Facebook fra tidligere gæster. Her er det langt fra kun øllene, der får komplimenter.

- Dannis mad er det bedste, skriver Pernille Ladefoged Jakobsen blandt andet, og hun er langt fra den eneste.

Lutter positive kommentarer omkring øllene og maden vælter ind til bryghuset, der har til huse i en gammel molerfabrik. Klassisk Fur. Men utraditionelt for et mikrobryggeri. 

Et af de første mikrobryggerier

I et skønt miks af moderne ølentusiasme og tradionel Fur er mikrobryggeriet et centralt omdrejningspunkt på øen.

Selvom Fur Bryghus er et ungt bryggeri, der først begyndte at brygge øl i 2004, er det faktisk et af de ældste i Danmark.

- Da vi startede var der kun et par og tyve bryggerier i hele Danmark. Altså, inklusiv alle de store, siger Per Møller Kristensen.

Siden er adskillige mikrobryggerier kommet til, og i Danmark findes der nu næsten 200 bryggerier. Men derfor har Fur Bryghus stadig noget specielt at byde på.

Vand er det vigtigste

Det skyldes en af hovedingredienserne.

- Vandet i Limfjorden skal ikke særlig langt, når vi bruger det, og det er virkelig godt til brygning, forklarer han. 

Per Møller Kristensen fortæller også, at mange af de andre bryghuse slår sig på at lave ekstreme øl, hvor smagen er så karakteristisk, at der måske kun kan skyldes en enkelt ned. Her er Fur Bryghus gået i den anden retning med den modsatte tilgang.

- Vores øl er gode kvalitetsøl, som måske ikke eksempelvis er så ekstremt stærke eller kraftige. De smager bare godt, og så har man ikke fået nok efter en enkelt, siger han med et smil.

Det har gæsterne på terrassen da heller ikke fået. For tjenerne render stadig stærkt, og mens regnen er stilnet af, har det givet plads til lyden af glas, der klirrer, når der skåles i lokal øl. 

Dansk sommervejr er nu engang, som det er. Men det er en øl fra Fur også.

Populær.