Ternerne glæder sig: Halvø smadres for at skabe fugleparadis i Limfjorden
Fremover kan ternerne yngle i fred i Limfjorden. Maskiner er i fuld gang med at afskære en halvø i den vestlige del af Limfjorden fra fastlandet.
Det er ikke hver dag Danmark bliver en ø rigere, men på mandag sker det.
For fem år siden pippede Arne Urvang for første gang om en ide. Ideen var at skabe et fugleparadis i den vestlige del af Limfjorden. Igennem flere år har han stået for ringmærkningen af fuglene i området. Det på de mange ture rundt i området, at ideen til at skabe et fredeligt yngleområde blev født.
- Jeg er her 100 dage om året. Jeg har oplevet, hvordan ternerne har forsøgt at yngle på halvøen. Hundeluftere på tur med deres dyr har ødelagt det, der var i gang. Selvfølgelig skal der være plads til, at man kan gå en tur med hunden. Men det kan man stadig gøre, nu har vi bare mulighed for at give fuglene deres eget område, fortæller Arne Urvang fra Nykøbing.
På mandag kan Arne Urvang så være med til at åbne den ø, der fremover skal gøre terneyngel i området til en tradition.
Enormt forarbejde
Bulldozere er godt i gang med at flytte store mængder sand og jord i den vestlige del af Limfjorden. Ved Agger Tange fjerner maskinerne en 200 meter lang forbindelse mellem tangen og en lille halvø. Dermed bliver det fremover muligt for områdets terner at yngle i fred.
- Vi håber det kan blive et terneparadis. Et sted, hvor ternen og andre fugle kan få fred og ro. Vi skaber det som et led i et EU projekt, der har fokus på sårbar natur langs Vestkysten. En del af målsætningen her er netop at lave fugleøer. Derudover har vi i projektet bekæmpet hybenrosen, det sker også for at kunne bevare den sårbare natur i området, fortæller Nanna Søndergaard Pedersen, Naturmedarbejder, Naturstyrelsen Thy.
Efter planen er de store maskiner færdige med det store gravearbejde den 1.april. Herefter vil øen være etableret til glæde for de mange fugle i området. Skulle et menneske få lyst til at gå en tur på øen, så vil det kræve en længere svømmetur for at få adgang til området.
Bilogisk forening jubler
Hos den lokale biologiske forening jubler man over den nye ø. Udover de generelt bedre vilkår for områdets fugle er timingen med åbning på den første dag i april også optimal.
- Fuglene kommer typisk til området i perioden først i april. Det første de er på udkig efter, er et velgenet sted at yngle. Et sted som den her ø, der ikke er landfast, gør at færre elementer kan komme derud. Ræve, hunde og andre dyr kan ikke genere eksempelvis terner. Fuglene mærker en ø-effekt, det giver dem ro, siger Willy Mardal
fra Biologisk Forening, Nordvestjylland.
Halvøen i den vestlige del af Limfjorden har eksisteret siden midt i 1900-tallet. Her lå tidligere havnen Nyhavn, der blev etableret i forbindelse med Kystdirektoratets arbejde på Agger Tange. Selvom havnen længe ikke har været i brug, så har halvøen fået lov at ligge på stedet. Lige indtil nu.