Museum risikerer lukning - men arbejder videre med udvidelsesplaner
Energimuseet i Tange står til at miste halvdelen af sit driftsbudget. Alligevel arbejder museet videre med planer om en stor udvidelse til 300 millioner kroner.
Energimuseet i Tange er truet på livet.
Det statslige selskab Energinet stopper snart sin støtte på seks millioner kroner om året, og dermed er den økonomiske strømforsyning pludselig blevet slukket.
- Det kræver en ordentlig dyb indånding at forstå, at vi rent faktisk kommer til at mangle halvdelen af vores omsætning fra 2023, siger Teo Juel Geer, der er direktør for museet.
Energinet er museets suverænt største bidragyder, og det lægger et stort pres på museumsledelsen.
- Vi har da heldigvis fra nu og frem til januar næste år til at finde seks millioner kroner et andet sted, siger Teo Juel Geer.
Politisk hjælp på vej
De sidste 17 år har det statsejede Energinet sikret driften af Energimuseet, der ligger ved siden af Tangeværket. Men nu har Forsyningstilsynet afgjort, at den slags sponsorstøtte er i strid med loven, og museets nye og usikre situation vækker sympati på Christiansborg.
- Det skaber en kæmpe usikkerhed for at museum at vide, at man mister halvdelen af sin bevilling. Så jeg tror, jeg vil anbefale mine politiske kolleger at omfavne det her og gå ud og sige, at selvfølgelig redder vi det her museum, siger partiformand Søren Pape Poulsen fra Det Konservative Folkeparti.
Han foreslår, at det økonomiske hul bliver dækket med et beløb på finansloven.
- Kan man ikke finde anden finansiering, så går vi ind og sætter det på vores finanslovsforslag, for det her er simpelthen en perle, vi ikke må miste, siger partiformanden.
Planlægger udvidelse til 300 millioner kroner
Energimuseet er et statsanerkendt specialmuseum med omkring 45.000 gæster om året, og over halvdelen er børn og unge under 18.
- Jeg synes, vi er et ekstremt relevant sted i forhold til at formidle alt omkring klima, energi og den grønne omstilling, siger Teo Juel Geer.
Trods den aktuelle krise har museumsfolkene en udvidelse til intet mindre end 300 millioner kroner på tegnebrættet, og de har tænkt sig at gå videre med planerne om den store udbygning af Energimuseet.
- Der er brug for et sted, der øger interessen for energi og grøn omstilling, og vi vil gerne have et større og mere moderne museum med mange flere gæster. Den verserende debat der er om energi og grøn omstilling gør, at vi her på museet kan forbinde fortid med nutid og fremtid. Derfor synes vi, at vi har en relevans der berettiger en udvidelse, siger museumsdirektøren.
Ambitionen er, at det moderniserede museum skal tiltrække 150.000 gæster om året. Går alt efter planen, kan det ombyggede museum stå klar i 2025.