Succes i Karup Å: Nyt samarbejde gav rekordmange fiskeyngel

Åen blev gjort bredere, og samtidig blev der skabt et nyt stryg, der gav ideelle forhold for ørrederne under gydningen.

Jan Snejbjerg Jensen er formand for Sønder Resen Lystfisker Konsortium
Jan Snejbjerg Jensen er formand for Sønder Resen Lystfisker Konsortium
Foto: Nicolaj Bøndergaard Madsen

Bestanden af ørreder har det skidt i mange danske vandløb.

Men det kan i høj grad betale sig at gøre en indsats for at forbedre forholdene for fiskene.

Det viser et projekt i Karup Å ved navn Riverfisher, som Herning og Viborg Kommuner har udført i samarbejde med lokale lystfiskere og lodsejere.

- Vi kan næsten ikke holde armene nede over, at resultatet er så godt. Der går jo lidt rygter om, at det er noget af det bedste, der er set i Danmark, og det er vi enormt stolte over, siger projektleder Mathias Utoft Jørgensen.

Projektet går kort fortalt ud på, at åen er blevet udvidet fra syv til 18 meter på en mindre strækning ved Sdr. Resen. Samtidig er lavet et nyt stryg i form af grus og sten på bunden for at give fiskene optimale forhold, når de gyder.

Umiddelbart før projektet lavede Danmarks Center for Vildlaks en undersøgelse af fiskebestanden på strækningen. Der blev fanget tre ørreder på 25 meter vandløb, hvilket biologerne betegner som dårlig økologisk tilstand.

Da projektet var færdigt, gav undersøgelsen et helt andet resultat.

Der var 2726 stykker ørredyngel per 100 meter vandløb, og det var mere end rigeligt til at opfylde kravet for den højeste vandløb-standard, som lyder på 250 styk per 100 meter.

- Vi havde alle en forventning om, at det nok skulle blive godt. Men vi blev ekstra overraskede, da vi så hvor godt det var, siger Jan Snejbjerg Jensen, der er formand for Sønder Resen Lystfisker Konsortium.

2:06