Efter en uge med besøg på plejecenter: - Det kan være lidt svært at forstå
Rolstruplund Plejecenter gør status på en uge med besøg fra pårørende. For de fleste beboere er det skønt at se deres familier igen, men for nogle er det svært at vænne sig til at få besøg under nye restriktioner.
I fredags kunne beboere på plejecentre i Morsø Kommune endelig få besøg igen, for første gang siden coronaudbruddet medførte besøgsforbud på landets plejecentre.
TV MIDTVEST var med, da de første pårørende kom på besøg på Rolstruplund Plejecenter i Nykøbing.
- Det er jo fantastisk, at vi har muligheden for det, sagde leder Gerda Tybirk dengang.
Nu knap en uge efter åbningen fortæller plejecenterlederen, at de i Nykøbing har haft mange forskellige oplevelser med at få besøg.
Mange smil på terrassen
Der er kommet mere liv på Rolstruplund Plejecenter den seneste uge.
Beboerne er gladere, og på terrasserne, hvor de besøgende må være, er der mange smil.
- Jamen, vi har medarbejdere, der siger, at beboerne er blevet så glade, og de har fået noget at snakke om, og de glæder sig, når de hører, at der kommer besøg, siger Gerda Tybirk.
Hun fortæller, at det er cirka halvdelen af plejehjemmets 49 beboere, der har fået besøg.
- Vi har jo nogle beboere, som virkelig har udtrykt, at de ikke kunne forstå, at de ikke fik lov til at se deres familie, så nu er det simpelthen så dejligt, siger Gerda Tybirk.
Besøg kan give uro
Selvom rigtig mange af beboerne på plejecentret i Nykøbing er glade, så er der nogle, der har svært ved at forstå den nye besøgsordning.
For nu foregår besøgene udendørs og uden servering.
- Vi har nogle beboere, som ikke kan forstå, hvorfor man ikke kan komme tæt på, og hvorfor familien ikke kommer ind. Når man har en demensdiagnose eller kognitive udfordringer, kan det være lidt svært at forstå, siger Gerda Tybirk.
Og det kan være hårdt både for beboeren og for de pårørende, fordi beboeren kan blive urolig, og så bliver det længeventede besøg ikke så rart som håbet.
- Så vi har nogle pårørende, der har ringet og sagt, at de ikke vil komme, før de må komme helt ind, fordi det faktisk giver mere uro for beboeren, fortæller Gerda Tybirk.
Hvis Rolstruplund Plejecenter ved, at de pårørende ikke har haft så god en oplevelse, er personalet klar ved telefonen.
- Så snakker vi med de pårørende om de oplevelser og giver dem opbakning til, at det er okay, at de ikke kommer. For det kan måske give dårlig samvittighed, siger Gerda Tybirk.
Trods udfordringer er plejecenterlederen glad for, at pårørende tager sig tid til at komme på besøg.
Det er bare vigtigt, at man ringer på forhånd og melder sin ankomst, så personalet kan gøre beboer og udeareal klar til besøg.