Mogens Jensen beklager kaos om minkaflivninger: - Det er mit ansvar

Fødevareminister Mogens Jensen, der er valgt i Herning, har spillet en central rolle i beslutningen om at aflive alle danske mink. Nu forklarer han forløbet, og hvorfor beslutningen skulle tages så hurtigt.

Mogens Jensen

Fødevareminister Mogens Jensen fastholder, at han ikke vidste, at lovhjemlen ikke var på plads, da han og resten af regeringen tog beslutningen om at aflive alle mink i Danmark. 

Det siger han tirsdag aften til TV MIDTVEST.

Ministeren erkender dog, at der er sket en fejl og beklager, at processen har været for travl.

- Der er begået fejl, og de er begået i mit ministerium, og det er mit ansvar, hvad der sker i mit ministerium. Men jeg vil også understrege, at det har været en meget travl proces for at få det her på plads, men derfor skal lovhjemmel selvfølgelig alligevel være til stede, siger Mogens Jensen.

- Jeg er kun interesseret i, at forløbet omkring det her bliver fuldstændig klargjort, så folk kan se, hvad der er sket. Derfor har jeg også iværksat en undersøgelse af forløbet, hvor tingene åbent vil blive lagt frem.

Mandag i sidste uge fik regeringen en risikovurdering fra Statens Serum Institut, som viste, at der var fundet en mutation af coronavirus i mennesker, som var blevet smittet af mink. Virusvarianten så ud til at reagere dårligere på en kommende coronavaccine.

Derfor holdt regeringen et pressemøde onsdag – altså to dage efter, den havde fået beskeden fra SSI – og meddelte, at alle danske mink skulle aflives. Men ifølge Mogens Jensen (S) var der god grund til, at regeringen tog så alvorlig en beslutning på så kort tid.

- Det har ikke været let, og det har været under stort tidspres. Men det er et klart og utvetydigt beslutningsgrundlag, der ligger fra SSI og sundhedsmyndighederne. Som ansvarlig i regeringen må jeg sige, at der er ingen anden beslutning at træffe.

Professor kritiserede beslutning

I weekenden sagde en professor til Berlingske, at det videnskabeligt ikke giver mening at udrydde alle mink. Ikke desto mindre besluttede regeringen med Mogens Jensen i spidsen to dage efter vurderingen, at hele minkbranchen skulle lægges ned.

- Vi har jo kun ét sted at træffe vores beslutninger på baggrund af, og det er landets fremmeste eksperter på det her område, som er samlet i Statens Serum Instituttet, og deres rådgivning har været klokkeklar, siger han til TV MIDTVEST.

Den mutation af coronavirus, der har smittet fra mink til mennesker, og som kaldes Cluster 5, har ikke været fundet siden september. Alligevel mener ministeren ikke, at regeringens beslutning er unødvendig.

- Det er rigtigt, at man ikke ved, om den er ude i samfundet eller ej. Men man ved, at der også er risiko for, at der udvikler sig en Cluster 6 eller 7, der kan få endnu værre konsekvenser. Så det her har været en fuldstændig nødvendig beslutning, siger Mogens Jensen.

Statsminister erkender fejl

Den socialdemokratiske næstformand i politisk modvind, efter det kom frem, at regeringen ikke havde lovhjemmel på plads, da den traf beslutningen om at slå alle de danske minkbesætninger ned.

Oppositionen har kaldt regeringens handlinger ’grundlovsstridige’. På tirsdagens spørgetime i Folketingssalen blev emnet debatteret heftigt, og Mette Frederiksen sagde, at det var en fejl, at lovgivningen ikke var på plads før onsdagens pressemøde.

Mogens Jensen beklager, at minkavlerne ikke har fået besked om, at det lovgivningsmæssige grundlag ikke har været på plads.

- Det skulle have fremgået klart, at der ikke var hjemmel, og det er ikke sket, og det må jeg simpelthen beklage. Vi er utroligt taknemmelige for, at minkavlerne kæmper for fortsat at slå ned og vise samfundssind, siger han.

Statsministeren har til dagens spørgetime også sagt, at det er fødevareministerens ansvar, at det lovgivningsmæssige grundlag for beslutningen var på plads.

Mogens Jensen medgiver, at fejlen ligger i hans afdeling, men fortæller, at han handlede så snart, han kunne.

- Der er ingen tvivl om, at fejlen er begået i mit ministerium. Jeg blev vidende om fejlen i weekenden i sidste uge, altså ganske sent i forløbet, og da jeg får den viden, handler jeg selvfølgelig på den, siger fødevareministeren.

Regeringen kigger på at beholde avlsdyr

Minkavlerne i landsdelen er meget påvirkede af, at de også må slå deres avlsdyr ned. Tirsdag har regeringen været ude og sige, at pelsdyravl skal forbydes indtil udgangen af 2021.

Dermed er der i princippet mulighed for, at minkavlen kan få et comeback - men det bliver svært for branchen at overleve, hvis der ingen avlsdyr er tilbage, siger Mogens Jensen.

- Det kan den ikke. Vi er blevet spurgt meget til, om det bliver muligt at have en lille gruppe avlsdyr, som kan bruges til videre avl. Og det er vi ved at kigge ind, fordi regeringen har intet imod minkavl, tværtimod har vi været med til at fremme branchen, siger Mogens Jensen til TV MIDTVEST.

I morgen har Miljø- og Fødevareudvalget kaldt Mogens Jensen i samråd  om håndtering af coronasmitte blandt mink - og om minkbranchens fremtid.

9:26
Se interview med Mogens Jensen fra 19.30-nyhederne tirsdag her.