Nattelivet vil have dækket alle udgifter ved udsat åbning
Pengekassen er ved at være tom for mange virksomheder i nattelivet, lyder advarslen fra Horesta.
Nattelivet bør kunne få dækket alle udgifter, hvis nedlukningen af branchen forlænges yderligere.
Sådan lyder ønsket fra Horesta, brancheorganisationen for restaurationsbranchen.
Meldingen kommer, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) har varslet, at nattelivet ikke kan åbne som planlagt i august.
Og det vil have enorme konsekvenser for virksomhederne i nattelivet, siger Kristian Nørgaard, der er chefkonsulent hos Horesta.
- Det er jo en branche, der er enormt presset allerede, fordi de har været tvangslukket et halvt år. Og branchen betaler fortsat en væsentlig del af regningen selv, siger han.
Partier skal forhandle genåbning
Onsdag skal Folketingets partier forhandle om den fortsatte genåbning - og i den forbindelse vil en fortsættelse af hjælpepakkerne også være på forhandlingsbordet.
Her opfordrer Horesta til, at man ikke blot forlænger de eksisterende hjælpepakker, der blandt andet kompenserer en del af hjemsendte ansattes løn, mens virksomhederne betaler resten selv. Det skal udvides, så nattelivet fremover kan få dækket alle udgifter i forbindelse med nedlukningen.
- Hvis ikke nattelivet kan komme til at åbne, så må man genbesøge hjælpepakkerne. For når ikke man kan tjene en eneste krone og samtidig skal betale regninger hver måned, fordi man ikke kan få dækket hele lønnen, så bliver kassen tømt, siger Kristian Nørgaard.
- Desværre er smertegrænsen ved at være nået for rigtig mange, og nogle har været nødt til at fyre. Og så kan man ikke komme tilbage på lønkompensation. Det er enormt uholdbart.
Han anslår, at der er omkring 3000 fuldtidsstillinger i nattelivet i Danmark. Men derudover er der også mange studerende og andre ansat på deltid.
Hjælpepakker bør forlænges
Rekom Group, der driver flere end 90 barer og natklubber, håber ligeledes på en forlænget og udvidet hjælpeordning.
- For det første har vi brug for, at der bliver givet håndslag på, at kompensationsordningerne forlænges, til vi får lov til at genåbne, siger Lars Børsting, der er politisk chef for Rekom.
- For det andet så håber vi, at parterne kan blive enige om at hæve beløbs- og dækningsgrader i lønkompensationsordningen. Derfor er vi også glade for, at statsministeren har lagt op til at se på kompensationsgraden for de brancher, der fortsat skal holde lukket.
Han oplyser, at Rekom i marts sendte næsten alle af virksomhedens 2000 medarbejdere i Danmark hjem med delvis lønkompensation.
Enkelte barer er blevet åbnet i løbet af sommeren, men langt de fleste er fortsat hjemsendte.