Turistbranchen håber og beder: Åbn grænserne
Udsigten til en sommer uden især tyske turister gør rigtig ondt flere steder i turistbranchen.
Nystrup Camping i Klitmøller tæt på vand og sand plejer hver sommer at tiltrække mange tyske turister. Men i år har coronaudbruddet og de lukkede danske grænser allerede sat en stopper for de første tyske gæster i april.
Foreløbigt er der ikke sat nogen dato på, hvornår grænserne igen kan åbne op. Dermed kan campingpladsejer June Halmgren Jensen risikere, at sommeren i år helt bliver uden tyske besøg, og dét vil kunne mærkes.
- Tyskerne betyder rigtig meget for vores plads. De er kommet her i usigeligt mange år for naturen. Cirka 50 procent af vores gæster er tyskere, fortæller hun.
- Hvis vi skal gøre det op i kroner og øre, så omsætter vi cirka for seks millioner. Halvdelen er cirka tyskere, så det er jo nemt at regne ud, hvad vi kommer til at mangle.
Feriehusudlejer: Forholdsregler kan opfyldes
Udlejningshusene fra Esmark Feriehusudlejning tegner sig hvert år for 1,5 millioner overnatninger i Ringkøbing-Skjern Kommune – over 90 procent kommer fra Tyskland. Derfor ville en grænselukning over hele sommeren også gøre ondt her.
- Det er en hård besked. Vi håber selvfølgelig at grænsen kan blive åbnet, så snart det er muligt. Vi har haft nogle rigtige gode år. Nu får vi en mavepuster, siger salgs- og marketingsdirektør, Thomas Christiansen.
Han tror på, at lige netop den type ferie, Esmark Feriehusudlejning udbyder langs vestkysten, vil kunne afvikles forsvarligt.
- Når du kommer som feriehusgæst – om du er tysker eller dansker – så kører du ud i huset og er der for dig selv. Der er god luft, og der er stor afstand. Alle de forholdsregler, man anbefaler, er opfyldt ved den ferieform.
- Ja, man skal ud at handle, men det skal man også derhjemme. Så længe man tager de forholdsregler, man skal, så vil jeg påstå, at det er en af de mest sikre ferieformer, man kan finde, siger Thomas Christiansen.
Åbn grænserne
Både i Klitmøller og i Ringkøbing-Skjern Kommune håber de derfor på, at åbning af grænserne vil være med i den næste del af genåbningen af landet.
- Jeg kunne godt tænke mig, at grænsen bliver åbnet. Det kunne vi alle sammen i branchen. Det skal selvfølgelig være sundhedsfagligt forsvarligt, og det er der eksperter, der ved noget om. Men der er ingen tvivl om, at i øjeblikket lider lokalområderne, erhvervslivet og især også husejere. Så jo før vi kan få åbnet, jo bedre, siger Thomas Christiansen.
- Vi mister jo pengene, så vi håber jo enormt meget på, at grænserne bliver åbnet. Og det er trods alt tyskerne, danskerne og nordmændene, der klarer sig bedst i den her corona-tid, slutter campingpladsejer June Hamgreen Jensen.
Tidligere tirsdag udsendte Ringkøbing Handelsforening en pressemeddelelse, hvor det kom frem, at butikkerne i byen står til at miste en kvart milliard kroner i omsætning, hvis de tyske turister ikke kommer til landet i år.
Derfor har købstadschefen de samme forhåbninger som både Thomas Christiansen og June Hamgren Jensen.
- Derfor er det et meget stort ønske, at en grænseåbning til Tyskland prioriteres i forhold til den gradvise åbning af landet. Det skal selvfølgelig kun ske, hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt, siger Jacob Muldkjær Rasmussen.