Siden sidst: Danmarks yngste filmselskab er blevet kulturelle frontløbere
Malte Houe, Bertram Bailey og Mikkel Korsgaard Sørensen er alle 17 år. De er henholdsvis direktør, producer og økonomichef i Houe Film. Og i dag kan de også kalde sig kulturelle frontløbere på Limfjordsøen Mors.
Mens de fleste af deres jævnaldrende har godt gang i en ungdomsuddannelse eller er i lære, så har tre venner på Mors i stedet kastet sig ud som selvstændige filmskabere. Fordi de ikke kan lade være.
- Venskabet er ikke udfordret, fordi vi har fokus på, at vi er kollegaer, men vi er frem for alt bedste venner. Så hver gang vi laver noget i Houe Film, så er det sjovt, udfordrende og lærerigt, fortæller Malte Houe.
I et halvt år har TV MIDTVEST fulgt tilblivelsen af Houe Film – Danmarks måske yngste filmproduktionsselskab. I fire programmer ser vi, hvordan de unge filmskabere med ambitiøse tanker og kræfter kaster sig ud som Houe Film, hvordan de knokler for at slå igennem hos kunder, og hvordan de undervejs kæmper med at balancere uddannelse og iværksætteri. Meget er sket i det halve år, vi har fulgt i hælene på de tre venner – men Houe Film består.
I Ung Kult kan de unge selv
Nu med endnu et kulturelt projekt under kasketten – foreningen Ung Kult. Skabt af lyst og af det økonomiske overskud, som Houe Film efter hårdt arbejde begynder at kaste af sig.
- Det er en kulturel platform, som skaber kulturelle projekter for unge af unge. I Ung Kult tror vi på, at de unge kan selv.
”UNG KULT vil gøre op med de klassiske roller, altså de voksne og veluddannede, der lærer de unge og uskolede hvad der er rigtigt og forkert. Uden at negligere at voksne der er mere erfarne, kan have meget at byde på, mener vi bare at man kan lære, så meget af at skulle leve op til forventningerne og ansvaret fra sine medmennesker. Vi ønsker at starte en forening, der laver kulturelle projekter for unge, med unge.”
Sådan står der på Ung Kults’ Facebook-side.
- Vi er allerede i fuld gang med at udvikle det første projekt, som bliver et teaterstykke om fordomme. Teater er ofte sådan noget, som vi unge bliver tvunget til at se i folkeskolen, men ikke noget, vi aktivt vælger til. Derfor vil vi lave en forestilling, der blander comedy, film og teater, forklarer Malte Houe.
Houe Film får en ekstra chance
Teaterforestillingen er blevet støttet med 15.000 kroner fra Thisted Forsikring. Og i det hele taget har flere og flere fået øjnene op for Ung Kult og ikke mindst Houe Films kvaliteter.
- Vores alder var meget en forhindring i begyndelsen, hvor kunderne tøvede, fordi vi var så unge. Men fordi vi har fået sagt det højt, så er det som, at vi har fået en ekstra chance, fortælle Malte Houe.
Sammen med sine bedste venner - 17-årige Bertram Bailey og 17-årige Mikkel Krogsgaard Sørensen - udlever 17-årige Malte Houe nu sin drøm om at producere kortfilm, dokumentarfilm og spillefilm. I en campingvogn i Jesperhus Blomsterpark på Mors holder de tre unge filmmagere til – nu med CVR-nummer, kunder og tårnhøje ambitioner. Og flere kunder i ordrebogen.
- Folk er begyndt at kontakte os også angående større jobs hos forskellige firmaer og efterskoler, som har hørt om os. Det er primært kunder i lokalområdet – men nu også i Struer og Thisted, lyder det fra direktør, Malte Houe.
"Vi tager kampen op"
Flere kunder betyder større indtjening. Penge, der går til at udvikle kulturen for unge på Mors.
- Bliver I på Mors? Vi ønsker at omsætte og lave jobs med Houe Film, men vi er vilde med Mors. Vi har engageret os meget i at gøre Mors til et fedt sted at være, så de unge netop ikke vælger Mors fra. Så vi tager kampen op, og vi stikker ikke halen mellem benene, lyder det fra Malte.
Det, der begyndte som en drøm på et drengeværelse i Nykøbing, er blevet til Houe Film og fokus på at fremme kulturen på Mors.
I dag bliver de unge filmskabere taget med på råd, når Morsø Kommune eksempelvis skal bygge nye ungdomsboliger. De skal os hjælpe med at udvikle podcasts til den nye Radio Loud, og Malte Houe tager snart hul op en foredragsturne, hvor han med udgangspunkt i sin kortfilm ’Fryder Forandring’ skal sætte fokus for ungdomskultur.
- Houe Film skal gerne kunne omsætte for endnu flere penge og have endnu flere jobs, så vi kan skabe endnu mere kultur – og at kvaliteten kan blive endnu bedre. Vi skal hele tiden blive bedre.
Malte Houe, Bertram Bailey og Mikkel Korsgaard Sørensen knokler videre. Ambitionerne for Houe Film er intakte – og de tre bedste venner er i dag blevet ansigtet på, at unge på Mors godt kan og vil kulturen.