Først bedstefar, så onkel og nu Dann som tredje generation af træmænd
Efter en lang omvej er Dann Handberg Madsen vendt hjem og fører Feldborg Savværk & Pallefabrik videre.
Han er vokset op i Feldborg Statsskov, hvor hans far var skovløber, så duften af træ er ikke fjern for ham.
Men alligevel har Dann Handberg Madsen været ude på en lang omvej, inden han for fire år siden besluttede, at det, han selv kalder verdens mest CO2 neutrale råvare, skulle være omdrejningspunktet i hans arbejdsliv.
Han har tidligere sat sine spor i den grafiske branche, men nu går han hver morgen en runde på sine næsten otte tønder land og hilser på alle sine medarbejdere i en kulisse med bjerge af træ, paller og flis.
Skovservice, savværk og pallefabrik
For fire år siden købte han Feldborg Savværk & Pallefabrik, og siden er yderligere to grene sat på ”træstammen” – nemlig Haderup Skovservice og Tim Træindustri.
- Min bedstefar startede savværket i 1960, og dengang var det blot et maskinhus og et hønsehus. Siden byggede min onkel det op til en noget større virksomhed gennem 40 år. Da jeg hørte, han overvejede at sælge, valgte jeg at skifte spor. Det betyder meget for mig, at der er den her familierelation til stedet, forklarer Dann Handberg Madsen.
Siden han fik tøjlerne, har stedet lidt af kronisk vokseværk. Senest er en ny lagerhal taget i brug, og behovet for en mere er der allerede.
Idéen med at Købe Haderup Skovservice og dermed drive treenigheden: Skovservice, savværk og pallefabrik, har givet en god synenergi, forklarer han.
- Skov-service kører ud i skoven og fælder eller planter træer. Det hænger fint sammen med savværket, der skal bruge træ til at save op til paller, som så bliver produceret både i Feldborg og Tim, fortæller Dan Handberg Madsen, der ikke afviser at flere opkøb kan komme på tale.
Alt træ bliver brugt
Hans virksomhed hører til den håndfuld i Danmark, der både har savværk og pallefabrik på samme matrikel. Her bliver der produceret en halv million paller om året, og de ender ude hos industrien overalt i Danmark.
Det er stort set alle virksomheder, der har brug for træemballage, når de skal have deres varer rundt i verden. Desuden bliver der også bygget fiskekasser og specialemballage efter kundernes individuelle behov.
70 procent af produktion bliver udført af avancerede save og robotter, og resten står folk og laver i hånden.
- Vi har rigtig mange ufaglærte på virksomheden, og det bliver mere og mere svært at finde danskere, der vil have den slags arbejde. Derfor er halvdelen af vores ansatte østeuropæere, og på sigt går vi hen imod endnu mere automatisering af produktionen. Det er vejen frem, siger Dann Handberg Madsen.
Når træet bliver skåret op, bliver der restprodukter i form af flis, bark og savsmuld. Sidstnævnte bliver genanvendt til blandt andet strøelse i stalde og på slagterier, og flis og bark sælges til gartnere til afdækning i haver og parker.
- Så vi har egentligt ingen spild overhovedet. Vi plejer at joke med, at savklingernes lyd er det eneste, der ikke kan bruges til noget.
En stor del af pallerne bliver solgt til fødevareindustrien. Det stiller særlige krav til produktionen, da træet skal igennem en steril proces i en af virksomhedens tre tørrestuer. Her bliver det varmet op til 58 grader, så alle insekter mm er fjernet. Når pallerne er produceret bliver de også opbevaret i en speciel hygiejne-hal, så de ikke bliver udsat for vind og vejr.
Den slags paller sælges blandt andet til Arla og medicinalindustrien.