Byggeaffald flyder i plantage: Uenighed om sag skal politianmeldes

Byggeaffald fra renoveringen af flere boligblokke i Herning er endt på en skovsti i Rind Plantage syd for Herning.

Det er byggeaffald som dette, der ligger efterladt i Rind Plantage.
Det er byggeaffald som dette, der ligger efterladt i Rind Plantage.
Foto: Privat

Byggeaffald i form af plastikrør, stikdåser og gummislanger er havnet på en skovsti i Rind Plantage i Herning. Affaldet stammer fra boligselskabet Fruehøjgaard i Herning. Og her er man noget fortørnet over, at byggeaffaldet er havnet i naturen.

- Vi er rigtig rigtig kede af, at vi bliver sat i forbindelse med, at det ligger derude, siger Birgitte Juhl, der er direktør i Boligselskabet Fruehøjgaard.

Reglerne siger, at den slags byggeaffald ikke må indeholde mere end en procent fremmedlegemer. Men der er ikke blevet lavet nogen undersøgelser af affaldet, og billeder fra plantagen dokumenterer flere byggematerialer ligge og flyde i naturen.

- Der står i vores udbud, hvor de forskellige dele skal fragtes hen, og det har vi selvfølgelig fuld tillid til, at det følger man, det er det, vi har købt og betalt for, fastslår direktøren for boligselskabet. 

Det er byggeaffald fra renoveringen af boligselskabet Fruehøjgaards boligblokke i Herning, der er endt i Rind Plantage. 
Det er byggeaffald fra renoveringen af boligselskabet Fruehøjgaards boligblokke i Herning, der er endt i Rind Plantage. 
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Kommune har givet påbud 

I Danmarks Naturfredningsforening er de også forargede efter at være blevet bekendt med affaldet allerede i april måned.

- Jeg tænkte, det her, det kan simpelthen ikke være lovligt. Der var jo alt muligt fra plastik til jern, maling og fliser i store mængder og enormt store stykker, siger Bruno Sørensen, der er medlem af bestyrelsen i Danmarks Naturfredningsforening i Herning. 

Foreningen har kontaktet Herning Kommune, der har pålagt plantagen at fjerne byggeaffaldet.

- Den indskærpelse går simpelthen ud på, at det byggeaffald, det skal være fjernet, og hvis ikke de fjerner det, så skal der laves undersøgelser i henhold til, hvad der er, siger Joan Hansen (V), der er formand for kommunens Teknik- og Miljøudvalg.

S vil politianmelde

Herning Kommune har givet Rind Plantage frem til 15. august til at få bragt orden i sagen, men både byrådsmedlemmer og Danmarks Naturfredningsforening mener, at det er på tide med en politianmeldelse.  

- Jeg undrer mig selvfølgelig over, at man ikke lynhurtigt skrider til en politianmeldelse, siger det socialdemokratiske byrådsmedlem og medlem Teknik- og Miljøudvalget, Lone Børlum.

Også boligselskabet er trætte af, at sagen endnu ikke er blevet endeligt udredt.

- Jeg er rigtig ærgerlig over, at der nu er gået flere måneder, hvor man har diskuteret det her, i stedet for, at det er blevet fjernet, siger Birgitte Juhl fra Fruehøjgaard.

Hvem der er skyld i, at affaldet er endt i naturen er endnu uvidst. Boligselskabet skyder i første omgang på hovedentreprenøren, og frygter, at der kan dukke endnu mere byggeaffald op.

- Da man begynder at grave i redegørelserne og dokumentationen, der har vi fået at vide af underentreprenøren, at der måske ligger flere læs derude, så vi kan ikke være sikker på, at det kun skulle være tre læs, konstaterer Birgitte Juhl.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Rind Plantage, som nu risikerer at stå med en regning for oprydningen.

Rind Plantage er ejet af over 100 lokale anpartshavere, der anvender området til jagt og skovdrift. 

2:40
Plastik og andet byggeaffald er endt i en plantage i Herning. Kommunen har endnu ikke politianmeldt.