Elever strejker: - De tager fra fattige og giver til andre fattige

Gymnasieelever strejker, og lærere udelukkes fra undervisningen for at råbe op om utilfredsheden med fordelingen af penge til gymnasierne.

0:38
Viborg Katedralskole strejker foran Viborg Rådhus. De er utilfredse med den måde pengene skal fordeles mellem gymnasierne i regeringens finanslovsudspil.
Foto: Bent Leth, TV MIDTVEST

Minestrimler, megafoner og skilte med tydelige anvisninger er i dag at finde på de fleste midt- og vestjyske gymnasier.

Eleverne strejker, demonstrerer og udelukker lærerne fra undervisningen for at gøre opmærksom på deres utilfredshed med regeringens finanslovsudspil.

- Det er lige som at tage fra de fattige og give til de andre fattige, lyder det fra Sejr Knudsen, som går på Viborg Katedral Skole.

Han har været med til at organisere skolens demonstration, som foregår foran rådhuset i Viborg.

- Vi håber at få alle i rådhusets opmærksomhed, så de kan sige det videre til politikerne på Christiansborg. Det er ikke for at få en fridag. Vi gør det for vores fremtid.

Lærere udelukket fra undervisning

Regeringen vil i sit finanslovsforslag for 2025 flytte et trecifret millionbeløb fra store til små uddannelsessteder. Det skal ske gennem justeringer af taxameter- og tilskudssystemet, hvor der omfordeles midler fra store til små skoler og gives et økonomisk løft til gymnasier og erhvervsskoler, der er udfordrede af lav aktivitet og et usikkert økonomisk grundlag.

Men det er helt forkert ifølge gymnasieeleverne. På Herning Gymnasium viser eleverne deres utilfredshed ved at udelukke lærerne fra undervisningen.

- Vi er utilfredse med, at det kommer til at gå ud over så mange økonomiske midler her. Det kan betyde fyring af lærere og give os mindre tid i fysik- og kemilokalerne. Jeg håber virkelig, vi bliver set, lyder det fra David Kosar, som er medlem af forretningsudvalget og elevrådet på Herning Gymnasium.

Eleverne satte både minestrimmel og borde foran klasselokalerne. Se hvordan det så ud her. 

0:09
Sådan så det ud fra morgenstunden på Herning Gymnasium.
Foto: Bent Leth TV MIDTVEST

På Herning Gymnasium vil det konkret betyde en besparelse på 3,3 millioner kroner. Det vil få stor betydning for driften af gymnasiet, og derfor bakker rektor Momme Mailund op.

- Det er helt forkert. Der er for få store gymnasier, der skal betale til for mange. Der bliver betalt til mellemstore gymnasier, som ikke har brug for et tilskud, og de små gymnasier i yderkanten har brug for penge, og de får slet ingenting, mindre eller ikke nok, siger rektoren.

I er tusind elever – er det ikke fair nok I skal bidrage til de lidt mindre?

- Der er ikke evidens for, at store gymnasier med over 700 elever har en bedre økonomi end mindre eller mellemstore. Hos os betyder det en besparelse på 3,3 millioner kroner, og det kan betyde afskedigelser, færre studieture, færre forsøg i det naturvidenskabelige, i det hele taget ramme dybt på kvaliteten.

Derfor opfordrer rektor Momme Mailund lærerne til at bakke op om elevernes demonstration eller strejke ved at snakke om, hvordan de kan demonstrere deres utilfredshed.