Flere dropper fællesøkonomi: Henriette og Søren køber hver især, hvad de har lyst til
Flere par end tidligere vælger at have hver deres lønkonto i stedet for at smide alt i en fællespulje. Det er især unge par, der holder deres økonomi adskilt.
Henriette og Søren Sørensen har kendt hinanden i 20 år og har hus, have og to børn sammen.
Hun kan godt lide at sysle med forskellige kreative projekter, mens han hellere vil bruge penge på elektronik, koncerter og god whisky. Og derfor har ægteparret fra Gjellerup ved Herning valgt ikke at smide alle deres penge i en stor fællespulje.
I stedet sætter de hver måned penge ind på en budgetkonto, som de bruger til deres faste udgifter, mens de beholder resten af deres løn til sig selv.
- På den måde kan vi ikke sådan snuse i hinandens økonomi, siger Søren Sørensen, der er ingeniør.
- Jeg behøver ikke blive fornærmet over, at han bruger en sum penge på at købe whisky eller tage i byen for at høre musik, for det er jo hans penge, der dækker det, tilføjer Henriette Sørensen, der arbejder som konstruktør.
Og parret er lagt fra ene om at have valgt den løsning.
Flere vælger separatøkonomi
En undersøgelse som YouGov har lavet for Nordea viser, at mere end halvdelen af samboende par i 2017 havde fuld fællesøkonomi, men at det nu kun er cirka to ud af fem par. Det er et fald på 21 procent.
Det er især de ældre par, der har ladet deres økonomi smelte fuldstændig sammen. Blandt de 55-65-årige har 63 procent fællesøkonomi, mens det kun er 23 procent af de 26-39-årige, der har slået de økonomiske pjalter sammen.
Den tendens kan Jes Rosendal, der er direktør for privatkunder i Jyske Bank, sagtens nikke genkendende til.
- Vi ser afgjort, at kunderne oftest vælger at have en personlig konto udover den fællesøkonomi, de måske har på en særskilt konto eller finder ud af indbyrdes, siger direktøren.
Og han er på ingen måde overrasket over, at det er den vej udviklingen går.
- Det er helt klart min opfattelse, at alle mennesker i dag har en meget mere individuel tilgang til livet, end man havde tidligere, og selvom man lever i et parforhold, så vil man jo rigtig gerne have en vis form for råderet over sin egen økonomi, siger Jes Rosendal.
Kan give knas i parforholdet
Men hvad enten man vælger fælles- eller separatøkonomi, så kan det give knas i parforholdet, hvis man ikke har fået afstemt sine forventninger med sin partner, fortæller psykolog og parterapeut Ronnie Kristensen ved Holstebro Psykologklinik.
- Det kan være noget, der ligger underliggende sammen med måske andre problematikker, der bliver til en frustration, som man så bliver træt af, siger han.
Den bedste løsning er derfor at tale med hinanden i parforholdet, og det gælder, uanset hvilken økonomisk model man vælger.
- Hvis ikke man formår at kommunikere, indgå kompromisser og rumme hinanden, så kan det jo blive et problem, siger Ronnie Kristensen.
- Det er jo mine egne penge
Det er der dog helt styr på hjemme hos Henriette og Søren Sørensen. De er fuldstændig enige om, at den rigtige løsning for dem er at have hver deres konto.
- Hvis jeg finder en jakke, jeg gerne vil have, selvom jeg har måske tre i forvejen, så har vi ikke en diskussion om, hvorvidt jeg skal have den jakke. Jeg kan bare gøre det, jeg gerne vil, siger Henriette Sørensen.
- Eller hvis der kommer en eller anden kunstner og spiller i Boxen, som jeg vildt gerne vil høre, så siger Henriette ikke noget til, at jeg bruger 1000 kroner på en billet til det, for det er jo mine egne penge, siger Søren Sørensen.