Frisør hylder øremærket barsel til fædre - automekaniker kunne godt være foruden

Der er væsentligt mere øremærket barsel på vej til fædrene, men ikke alle synes, det er en god idé.

2:44
En ny aftale om barsel, som stiller mor og far lige, bliver taget forskelligt imod i kvinde- og mandefag.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Et nyt forslag til fordelingen af barsel udarbejdet af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening vil stille moren og faren mere lige.

Som reglerne er nu, har et forældrepar 32 ugers barsel til deling, mens der derudover er øremærket 14 uger til moren og 2 uger til faren efter fødslen. Med den nye model vil der blive øremærket 11 ugers barsel til både mor og far, mens der er yderligere 26 uger, der frit kan fordeles mellem forældrene.

Men meningerne om forslaget er delte.

I en frisørsalon i Herning glæder de sig over udsigten til, at barslende mødre kan komme til at være knapt så længe væk fra arbejdslivet.

- Jeg synes faktisk, det er en rigtig god idé. Vi er et kvindeerhverv, og tit kan folk være væk på barsel i en lang periode, så det kunne være rigtig dejligt, hvis mændene kunne komme mere på banen, siger Kamilla Lauritsen, der er distriktschef for frisørkæden Poul M i Herning.

Hun forestiller sig, at den nye fordeling af barselsugerne vil gøre det nemmere for frisørerne at holde fast i kunderne.

- Hvis din frisør er væk i 10-11 måneder, så finder du et andet sted at blive klippet. I branchen går det også stærkt med moden, så for at undgå at være i alt for lang tid, giver det god mening.

Det samme mener Belinda Berthelsen, der er frisørelev i salonen:

- Mændene skal også have lov til at bruge tid i starten med deres børn, og så kan kvinderne komme ud og i gang på arbejde igen. Et år er længe at gå hjemme alene med et barn, så jeg synes, det lyder fornuftigt, siger hun.

Utilfredshed på værksted i Struer

Reglerne bliver ændret på grund af et nyt EU-direktiv, der skal implementeres i løbet af næste år. Direktivet pålægger EU-landene at øremærke minimum ni ugers barsel til begge forældre.

Da det danske barselssystem ikke har så mange ugers øremærket forældreorlov til fædre, kræver det en ændring af det danske system.

Derfor har arbejdsmarkedets parter sat sig ned og udarbejdet deres bud på en model, og her anbefaler de altså ni ugers barsel udover de to uger i forbindelse med selve fødslen til både mor og far.

Det betyder, at fædre står til at minimum 11 ugers barsel mod de nuværende to uger, og det er en ændring, som de godt kunne have undværet på Vestjydsk Autoopretning i Struer.

Kristian Andersen er ikke tilfreds med de nye barselsregler, som kan få konsekvenser for hverdagen på hans værksted.
Kristian Andersen er ikke tilfreds med de nye barselsregler, som kan få konsekvenser for hverdagen på hans værksted.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Her frygter værkstedets ejer Kristian Andersen, at hverdagen ikke længere kan hænge sammen, hvis medarbejdere skal trækkes ud af vagtplanen i næsten tre måneder.

- Jeg synes ikke, det er en god idé. Det er lang tid at være væk fra sit arbejde i en mandebranche, siger han.

Han peger på, at der er nogle biologiske forskelle på mænd og kvinder, som gør det mere oplagt for kvinderne at tage en større del af barslen.

- Jeg tror, de går for meget op i ligestilling, for vi er ikke ens. Det er moren, der kan mest, og jeg synes, man skulle kunne fordele barslen selv, siger Kristian Andersen.

En af de ansatte på værkstedet blev for et halvt år siden far for første gang, og for ham var det nok med to ugers barsel.

- Jeg synes, 11 uger er lang tid. Jeg har selv kun taget 14 dage, og det var rigelig fint. Som far kan man alligevel ikke gøre så meget i den første tid, siger Mads Kallestrup, der er ansat som mekaniker hos Vestjydsk Autoopretning.

Mekaniker Mads Kallestrup var godt tilfreds med de to ugers barsel han fik for et halvt år siden.
Mekaniker Mads Kallestrup var godt tilfreds med de to ugers barsel han fik for et halvt år siden.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST