- Han lagde dem alle sammen ned, fortæller pavestolt klasselærer om OL-bronzevinder
Turpal Bisultanov var allerede noget specielt helt tilbage i sin skoletid, fortæller hans lærer fra Talentklasserne i Herning.
Turpal Bisultanovs bronzetriumf ved OL i Paris blev fulgt tæt af en flok lærere hos Talentklasserne på Brændgårdskolen i Herning.
Bryderen var selv en del af talentsatsningen i Herning, mens han gik i syvende til niende klasse.
Hans klasselærer fra dengang er pavestolt.
- En fantastisk knægt, udbryder Lisbeth Thorgård Enninful.
Dengang vidste hun selvfølgelig ikke, at der var en kommende OL-medaljevinder i klassen. Men danskeren med de tjetjenske rødder skilte sig ud.
- Det var faktisk lige ved, at vi kunne se det allerede dengang, siger Lisbeth Thorgård Enninful.
Hun fortæller om en introtur for elever og lærere før starten på syvende klasse.
- Nogle af eleverne fra niende klasse ville for sjov bryde med Turpal i sandkassen. Det endte med, at han lagde dem alle sammen ned. Også en lærer, som lige skulle prøve, fortæller Lisbeth Thorgård Enninful med smil på læben.
Skulle have hjælp til fokus
Klasselæreren fortæller også, at den nybagte bronzevinder på mange måder var ligesom alle andre elever på 13-15 år.
- Nogle gange skulle han lige have lidt hjælp til at få fokus tilbage på alt det, der ikke handlede om brydning, beretter hun.
- Det var lidt op ad bakke for ham at navigere i indimellem, men samtidig forstod han godt, at han skulle klare begge dele, fortsætter læreren.
Brydere med ved fem af seks OL-udgaver
Talentklasserne i Herning er noget af en talentfabrik, for også to andre atleter fra denne sommers OL har gået der - håndboldspilleren Emma Friis og sprinteren Simon Hansen.
Det fornemme arbejde skinner også igennem hos samarbejdspartneren Herning Brydeklub, som kan prale af at have haft brydere med ved fem af de seneste seks udgaver af OL - med undtagelse af 2016 er det hver gang siden 2004. Før Turpal Bisultanov var det Håkan Nyblom, Anders Nyblom og Fredrik Bjerrehuus.
- Det er jo helt usædvanligt. Og usandsynligt, siger Søren Baadsgaard, der er elitekoordinator for Talent Herning.
Også han er stolt af Turpal Bisultanovs OL-medalje. Det betyder meget for talentarbejdet, slår Søren Baadsgaard fast.
- Det er en ekstra fjer i hatten.
Han pointerer, at det er meget vigtigt, at talenterne på skolen har nogle rollemodeller. Det var Turpal Bisultanov også i forvejen, og med OL-medaljen er det endnu mere tydeligt.
- Det skal tænde en gnist hos eleverne. For nu ved de, at selvom der er lang vej, så kan det lade sig gøre. Man kan sige til sig selv: Det kan også blive mig.