Kommune sætter hælen i: Vil ikke fjerne ulovlig mountainbikebane
Statslig myndighed kræver en tredjedel af mountainbikespor ved Herning fjernet, men kommunen siger nej.
Der er lagt op til en større konfrontation mellem en statslig myndighed og Herning Kommune.
Kommunen nægter nemlig at fjerne en tredjedel af et otte kilometer langt mountainbikespor, som ligger tæt på Herning by.
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø har afgjort, at en del af den populære rute ligger i fredskov, og dermed er sporet ulovlig opført og skal væk.
Men det er en beslutning, der har fået både kommunen og den lokale mountainbikeklub op i gear.
Formanden for cykelklubben De små Klinger, Finn Lau, kalder det lidt af en katastrofe, hvis sporet må kortes af med næsten 2,6 kilometer.
- Vi har lagt tusindvis af frivillige timer i såvel etablering som vedligeholdelse af sporet. Så det vil være demotiverende at skulle drive det videre, hvis vi pludselig skal nedlægge en tredjedel. Det vil faktisk være et kæmpeslag for os, siger han.
Selvom der findes alternative baner tæt på, er formanden klar til at kæmpe for det bynære spor ved Herning.
- Vi brænder for cykelsporten og for det her spor. Vi vil gerne lave det så attraktivt som muligt, for dem der kommer og besøger det, lyder det fra Finn Lau.
Herning Kommune bakker op om klubben og retter nu en skarp kritik af den myndighed, der har erklæret banen for ulovlig.
- Det er en styrelse, der selv opsøger sine sager. De har fløjet med droner for at finde et eller andet, de kan sende breve om. Her er det så til Herning Kommune, der sammen med lokale frivillige har lavet banen, som rigtigt mange har glæde af. Men det forsøger man nu at stikke en kæp i hjulet på, siger den radikale formand for Kultur og fritidsudvalget, Johs. Poulsen.
I Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø slår kontorchef Katrine Hahn Kristensen fast, at der er en konkret lovgivning som skal følges:
- Skovloven skal sikre, at vi passer på Danmarks skove, og derfor er der en lang række begrænsninger på, hvad man kan etablere i en skov. I forhold til den konkrete sag er der etableret en mountainbikebane uden tilladelse. Vi har dog efterfølgende, efter en konkret vurdering, givet tilladelse til en stor del af den anlagte bane, skriver hun i et skriftligt svar til TV MIDTVEST.
En afgørelse som Herning Kommune ikke ønsker at følge, og som nu bliver anket, fortæller Johs. Poulsen.
- Vi håber, den sunde fornuft vil sejre. Men personligt har jeg det sådan, at vi lader være med at fjerne sporet og så ser hvad der sker. Det er vel en slags lydighedsnægtelse, som jeg tror vil være på sin plads i en sag som denne, siger udvalgsformanden.
For den lokale mountainbikeryttere Henning Kruse er det også vigtigt, at den otte kilometer lange rute ved Herning bliver bevaret i hele sin længde.
- Jeg synes ikke, jeg vil bruge tanker på, at noget bliver nedlagt. Det vil være helt grotesk, siger den garvede rytter til TV MIDTVEST.
Kommunen og cykelklubben har nu 14 dage til at anke afgørelsen fra den statslige myndighed.