Spritnye skraldespande i Herning skaber problemer: - Det her er ikke gennemtænkt

Fra nytår begyndte en ny affaldsordning i Herning Kommune. Man har delt halvdelen af de nye skraldespande ud til kommunens husstande, men der er allerede problemer med dem.

2:39
Mange oplever pladsproblemer med nye skraldespande i Herning, men trods det fortsætter kommunen med at dele spande ud.
Foto: Louise Fischer, TV MIDTVEST

I Herning Kommune har de lanceret en ny affaldssortering, der indebærer, at alle husstande får leveret to skraldespande med to rum i hver, hvor deres husholdningsaffald skal sorteres. 

Uddelingen af beholderne begyndte i første uge i januar, og men allerede i februar er problemerne begyndt at melde sig.

Nogle borgere i Herning Kommune får nemlig fyldt rummene op hurtigere, end de bliver tømt.

- Rummene er for små. Pap og papir er fyldt op i løbet af fire dage. Plast, metal og madkartonner er også alt for lille. Vi opbevarer noget i et rum ude bagved, og så tager vi det selv ud på genbrugspladsen. Men det er jo ikke meningen med det, siger Kristian Larsen, der bor i Tjørring.

Beholderen med rummene, som Kristian Larsen har problemer med, bliver tømt hver fjerde uge. Borgerne må heller ikke rykke på skillevæggen i skraldespanden for at gøre et rum større. Så passer skraldespanden nemlig ikke til skraldebilen, som også var en del af investeringen i affaldssortering fra Herning Kommunes side.

- Det her er ikke gennemtænkt. Men der sidder nogle genier inde på kommunen, som bare kan finde ud af det her uden at spørge dem, der skal have med det at gøre, fortæller Kristian Larsen.

Løsningen skal findes, før der kan justeres

Herningenserne kan ikke se frem til en hurtig løsning på området. Kommunen skal køre i alt 65.000 beholdere ud til husstandene i Herning Kommune, og det regner afdelingslederen i Genbrug og Affald, Karen Marie Frost, med, at de har færdiggjort i udgangen af marts. På nuværende tidspunkt har de uddelt 30.000.

- Hvis vi begynder at justere nu, går der fuldstændig koks i systemet. Det skal passe med tømningerne. Vi er nødt til at finde ud af, hvor stort problemet er, og hvor mange ekstra beholdere, vi skal bestille, eller om det er nogle større beholdere, vi skal bestille. Jeg kan heller ikke give nogle af de resterende beholdere til dem, der mangler plads, for så er der nogen, der ingen får, siger Karen Marie Frost.

Kommunen vil heller ikke betale renovatøren for at tømme skraldespandende oftere, da det vil være en meget dyr løsning på et problem, som der er fuldt overblik over endnu.

- Jeg kan heller ikke bede min renovatør om at køre hvert 14. dag, for det har de ikke biler og mandskab til. De har også dimensioneret til, at de skal tømme hver fjerde uge. Hvis det viser sig ikke at være et problem for alle, er det en rigtig dyt løsning at skalere op. Vi skal finde ud af, hvad der er den rigtige løsning, inden vi gør noget, fortæller afdelingslederen.

Karen Marie Frost var glad den 5. januar, hvor omdelingen af de beholdere var begyndt. (Arkivfoto)
Karen Marie Frost var glad den 5. januar, hvor omdelingen af de beholdere var begyndt. (Arkivfoto)
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Regningen kan ende hos borgerne

Herning Kommune har ikke registreret, hvor mange klager og spørgsmål, de har fået om den nye affaldssortering. Men Karen Marie Frost ved, at de har modtaget mails og beskeder på deres hjemmeside. 

Det har været nok til at få sat gang i en undersøgelse, hvor afdelingen Genbrug og Affald vil forsøge at kortlægge problemet.

- I førte omgang vil vi tage med ud og kigge ned i skraldespandene den dag, de skal tømmes. Så kan vi se, hvor mange husstande, der har problemer med det her. Vi vil supplere undersøgelsen med telefoninterview for at finde ud af, hvor stort problemet er for de borgere, der har fyldte skraldespande, og for at finde løsninger, fortæller Karen Marie Frost.

Pensionisten Kristian Larsen ligger ikke inde med en løsning på problemet. Han vil bare gerne have tømt sin skraldespand.

- Det må de små genier på kommunen finde ud af. Beholderne, vi har nu, er i hvert fald for små, siger han.

Hvis det ender med justeringer i den nye affaldsordning, så bliver det formentlig borgerne selv, der kommer til at betale for den.

- Vi skal betale for det gennem vores affaldsgebyr, og det er borgerne, der betaler for det. Det er dyrt at sortere og være miljørigtig. Det koster at komme af med plast, metal og madkartonner. Hvis man har mere af det og vil have en større beholder, så kan det godt komme til at koste. Men jeg ved ikke, hvor meget det vil koste, eller om dét bliver løsningen, fortæller Karen Marie Frost.