Video gør stor forskel på plejecenter: - Beboere og personale trives bedre
På to plejecentre i Herning har de fået øjnene op for en lille makker, der ser de helt små ting, som gør den store forskel i en travl hverdag.
Som så mange andre steder har de også travlt på Fuglsangsø Plejecenter i Herning, og de når ikke altid det, de gerne vil.
Men et lille kamera gør en stor forskel for både personalet og de ældre og demente i den travle hverdag.
Metoden hedder Marte Meo og går i al sin enkelthed ud på, at medarbejderne filmer sig selv, når de er sammen med beboerne.
- Vi bruger det, fordi vi kan se, at beboerne kommer til at trives bedre, og så er det sådan, at medarbejderne også kommer til at trives bedre, fortæller Astrid Hinhede, som er leder af plejecentret.
Optagelserne bliver efterfølgende analyseret af kommunens Marte Meo-konsulent, Gitte Mørch Henriksen, så medarbejderne på den måde bliver klogere på de handlinger, der virker hos borgerne.
- Vi fandt ret hurtigt ud af, at når vi anvendte Marte Meo, så skete der noget særligt, noget magisk, fortæller hun.
- Det kan være så svært at se og forstå, hvad der ligger bag den adfærd eller handling, som et menneske med demens har. Der har vi filmen til at spole tilbage og se, hvad der skete lige inden, han eller hun blev ked af det, vred eller frustreret. Og vi kan se, hvad der præcis gør, at det går godt og så allerede i morgen gøre mere af det.
Bliver skarp på handlinger
Herning kommune er den første i landet, der har to plejecentre, der er Marte Meo-certificeret – Fuglsangsø Plejecenter er det ene. Det blev de i 2019, men kommunen har brugt metoden siden 2011.
Medarbejderne bliver uddannet i at bruge det, og de er efterhånden blevet ret glade for det.
- Det gør, at man bliver skarp på, hvordan ens egne handlinger er, når man kommer rundt til de forskellige beboere. Vi har hele tiden en praktisk opgave, der skal løses, og glemmer måske nogle gange at stoppe op og kigge på beboeren overfor os, siger Minna Pedersen, der er SOSU-assistent på Fuglsangsø Plejecenter.
Selv om de måske ikke altid har tid til det, så vil de heller ikke lade være med at have den ekstra, lille makker med på sidelinjen.
- Jeg ved ikke, om det sparer tid, men det gør i hvert fald, at vi undgår at komme ud i nogle konflikter eller situationer, der ikke er rare for beboeren. Så på den måde kan man godt sige, at det sparer noget psykisk tid måske, forklarer Minna Pedersen.
Herning Kommune har som det seneste også indført Marte Meo i hjemmeplejen og sygeplejen.