Corona skaber travlhed på krisecenter: - Volden i hjemmet eskalerer
Hos Holstebro Krisecenter oplever man i disse dage et øget antal henvendelser fra kvinder, der føler sig utrygge eller har været udsat for vold.
De mange restriktioner fra myndighederne, der skal forhindre spredning af smitte med coronavirus, har fået telefonerne hos flere krisecentre til at gløde.
Ét af de steder, hvor man oplever at få flere henvendelser, er hos Holstebro Krisecenter. Det fortæller Karin Houman, der er krisecenterleder.
- Volden i hjemmene eskalerer, når man er meget hjemme. Det kan vi godt mærke, siger hun.
Karin Houman slår samtidig fast, at der er styr på situationen, og at alle kvinder, der har brug for et sted at være, vil få hjælp.
- Vi nægter at lade corona have indvirkning på, om kvinder får den hjælp, de skal have. Vi har 100 procent styr på det, og vi har et rigtig godt samarbejde med kommunerne, der gør, at vi får det til at fungere, siger Karin Houman.
Lev Uden Vold hjælper til
Hos Holstebro Krisecenter har man også et samarbejde med organisationen Lev Uden Vold, der hjælper med at tage imod telefoniske henvendelser fra kvinder.
Lev Uden Vold er en national enhed, der arbejder for at hjælpe, når det gælder vold i nære relationer.
- De har en hotline, hvor utrygge kvinder kan ringe ind og få hjælp. Vi har stadigvæk folk, der ringer, og dem tager vi os af. Står der en kvinde, der har brug for et sted at være her og nu, så tager vi os af det, siger Karin Houman.
Hos Lev Uden Vold oplever man også, at der er travlhed i øjeblikket.
Siden statsminister Mette Frederiksen 11. marts meddelte, at Danmark ville lukke delvist ned, har organisationen Lev Uden Vold set en fordobling i antal henvendelser om henvisninger til krisecentre.
Det oplyser Lev Uden Vold til TV 2.
Frem til 11. marts modtog de i gennemsnit 2,7 henvendelser om dagen, mens der den seneste uge i gennemsnit har været 5,2.
Politikerne reagerer
Den ekstra travlhed på krisecentrene skyldes ifølge Lisa Holmfjord, der er direktør i Dansk Kvindesamfunds Krisecentre, at virussen tvinger folk til at gå op og ned ad hinanden dag ud og dag ind.
- Vi ved, at vi får behov for langt flere pladser. Folk bekymrer sig om økonomi, fyringer, sygdom og så videre. Vi er bange for, at volden kommer til at eskalere i mange familier, siger hun til TV 2.
De akutte pladsproblemer på krisecentrene har fået politikerne til at fremskynde udbetalingen af midler, der på finansloven for 2020 er afsat til området. Her blev krisecentrene lovet 55 millioner kroner i 2020 og 75 millioner kroner årligt fra 2021 og frem.
Det fortæller social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til TV 2.
- Pengene bliver fremrykket nu, så vi kan få nogle akutte pladser, der hvor der er størst behov, siger ministeren og understreger samtidig, at hun tager situationen "dybt alvorligt".
- De, der har brug for hjælp, får hjælp, og vi gør det så hurtigt, vi kan, siger Astrid Krag.
Hos landsdelens andet krisecenter i Herning oplever man ikke, at der er flere henvendelser fra kvinder, der har brug for hjælp.