Festen er slut: - Jeg kan ikke forestille mig et liv uden

I 16 år har Mona Sandbæk Larsen solgt ikonisk køkkengrej - men nu er det snart slut.

0:30
Den helt klassiske og retro dejskraber giver den mangeårige sælger kuldegysninger. Det er nemlig en af de første forme og produkter, som Earl Tupper stod bag.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Farverige plastikbeholdere, dejskrabere og køkkengrej har været en del af Mona Sandbæk Larsens liv, så længe hun overhovedet kan huske. 

I bedsteforældrenes og forældrenes køkken var der rigeligt af det - og hendes mor var en af dem, der inviterede både venner, naboer og familie til de såkaldte Tupperware-parties, hvor de kunne få demonstreret køkkengrejet. 

- Jeg husker, da jeg var en lille pige og havde fået at vide, at jeg skulle gå i seng, så listede jeg mig faktisk op igen og kravlede ind bag sofaen. Så kunne jeg lytte til de her damer. Jeg elskede deres grin og latter, fortæller Mona Sandbæk Larsen. 

I hendes voksenliv har det stadigvæk en plads. I 16 år har hun solgt Tupperware - de seneste otte har det været hendes fuldtidsjob. Men nu er det snart slut. 

Den nordiske afdeling af firmaet er gået konkurs. Det fremgår af Statstidende. Og det er en melding, som stadigvæk ikke er sunket helt ind hos sælgeren fra Ejsing.

 - Jeg kan ikke forestille mig et liv uden Tupperware. Jeg kan ikke forstå, at vi er kommet dertil. 

Alligevel er det der, Tupperware Nordic er nået til - og det betyder blandt andet, at hun ikke længere kan få varer til Danmark.

Et privat lager

Mona Sandbæk Larsen er en af de få sælgere, der har sit eget lager, så derfor har hun mulighed for at sælge og holde parties lidt endnu. I januar har hun desuden også en pop up butik i Viborg - men hvor længe endnu hun kan blive ved med at sælge, ved hun ikke. Det kommer an på, hvor hurtigt det går med at få solgt varerne, hun allerede har.

 - Det er lidt hårdt, kan jeg godt mærke. Også fordi, at jeg har kommet i de her hjem i mange år.

Et af de hjem hun er kommet i de seneste mange år er hos Birgitte Olesen i Ejsing. Hun har været værtinde for Tupperware-parties i mere end 25 år - og er det også den aften TV MIDTVEST kigger forbi. Det huer hverken hende eller hendes gæster, at det hun afholder i januar måske bliver det sidste. 

- Det er jo en epoke, der har varet i rigtig mange år, og så er det jo også bare det der samvær og hygge, vi samles om. Det bliver et savn, siger Birgitte Olesen, som bliver bakket op af veninden Anita Pedersen. 

- Jeg synes, det er trist, fordi det er jo noget, jeg har skufferne fyldt med derhjemme. Og så det er jo ærgerligt, fordi man ikke kan blive med og gøre det.

60 år gamle plastikbøtter til kamp for klimaet

Tupperware kom til Danmark i 1962 - og Mona Sandbæk Larsen kan fortælle om folk, der stadigvæk har beholdere helt tilbage fra dengang, og som stadigvæk bruger dem. Blandt andet har hun en fast kunde, som købte sine fire første plastikbeholder i 1963 for 16 kroner. Eller rettere - hun købte dem sammen med sin søster, så de kunne få to hver, for det var for dyrt alene. 

Og det er da heller ikke bare en "plastikbøtte" for nordens bedste Tupperware-sælger, som hun rent faktisk er kåret til. Det handler også om miljø, klima og madspil. Og så har hun ikke glemt kunsten at lovprise det produkt, hun sælger.

- Hun bruger dem hver dag, og i al den tid har de jo ikke brugt engangsemballage eller andet, siger hun og fortsætter: 

- Engangsplastikken kan man lægge ud i sine bryggerskuffer, for så skal man træffe et valg, hver gang skal derud for at hente det. Rigtig mange har en beholder eller andet med låg på, og så kan man lige så godt bruge det. Maden holder også længere - og så har vi heller ikke så meget madspild. 

Mona Sandbæk Larsen havde egentlig regnet med, at jobbet med Tupperware skulle være det sidste, inden hun skulle på pension - men i stedet skal hun ud at finde sig et nyt, når lageret slipper op. Hvad det er - det ved hun ikke endnu.