Har verdens største samling: Se de vilde billeder af 98 millioner år gamle insekter
Andes Leth Damgaard rejser dagligt flere millioner år tilbage i tiden. Det gør han ved hjælp af rav.
Det kan lyde som det rene science fiction, men det er det ikke.
De billeder, du ser i denne artikel, er fascinerende snap-shots af noget, der foregik for mange millioner år siden.
Dengang for cirka 45 millioner år siden løb harpiks nedad træerne i en stor urskov, der lå i det, vi i dag kender som østersø-området.
De små dyr og planter, som harpiksen mødte på sin vej, blev indkapslet af harpiksen og havnede på den måde i en uberørt tidslomme i takt med at harpiksen i løbet af 12-20 millioner år blev til rav.
Derfor er det i dag muligt at betragte noget, som foregik for mange millioner år siden.
- Hvert lille insekt, mide, blomst, ja, ethvert fund i rav er brudstykker af livet store fortælling.
Ordene kommer fra Anders Leth Damgaard. Han har verdens største private samling af biller i rav – en samling, som tæller 1.600 stykker.
For Anders Leth Damgaard er rav ikke bare noget, der hører til i bedstemors smykkeskrin. Raventusiasten mener, at de gyldne klumper er en vigtig portal til en fortid, som udspillede sig for mange miillioner år siden.
Den fortid bliver vi pludselig forbundet med, når vi af og til finder insekter eller blomster inde i rav. Derfor er rav for Anders Leth Damgaard noget helt specielt.
- Det er et af de eneste materialer, naturen har skabt, som kan fastfryse et øjeblik i 3D - frigøre det fra tidens nedbrydende kraft, udødeliggøre indslutningerne og konservere dem for al evighed, siger han.
Ved hjælp af inklusioner i rav har både amatører og videnskab en enestående mulighed for at studere en forlængst forsvunden verden.
- Det giver os langt større forståelse af livets udvikling på jorden, mener Anders Leth Damgaard.
Den 31-årige entusiast har på sine opdagelsesrejser i rav, fundet næsten 50 nye bille-arter, som ikke har været kendt af videnskaben før.
- Derfor skal vi passe godt på det rav, vi finder, så vigtig viden om fortiden ikke går tabt, lyder det fra Anders Leth Damgaard.
Det rav, vi finder i Danmark, er baltisk rav. Det er mellem 45 og 50 millioner år gammelt. Herunder kan du se, hvor langt tilbage i tiden nogle udvalgte ravtyper bringer os.
Det ældste rav, man har fundet, er 320 millioner år gammelt. De ældste dyr, vi har fundet i rav, er 230 millioner år gamle – to mider og resterne af en flue fundet i det nordlige Italien.
Rav beskriver altså en udvikling, mennesket først for nylig er blevet en del af. De ældste fossiler, man har fundet af det moderne menneske, er ’kun’ 300.000 år gamle fundet i Marokko.
Nyttige links:
Se flere af Anders Leth Damgaards biller her.
Instagram: amber_fossils
Den Danske Ravklub
Netop nu er den sprudlende ravnørd aktuel på TV MIDTVEST med tre programmer. Klik dig vej til dem forskellige steder her i artiklen.
Faktakilder til artiklen: Anders Leth Damgaard og videnskab.dk