Jon frygter for forretningens fremtid: - Så må jeg jo lukke
Hvis et forbud mod at fiske efter stenbidere bliver en realitet, kan en fisker bliver tvunget til at lukke butikken.
Målrettet fiskeri efter stenbidere i Danmark skal stoppes. Sådan lyder det fra DTU Aqua.
Og det er særdeles dårlig nyt for Thorminde-fiskeren Jon Kromann. Den populære stenbider med de eftertragtede rogn er nemlig en altafgørende del af hans forretning, siger han.
- Det er træls. Det er det for alle, siger Jon Kromann.
- Tit er 80-90 procent af omsætningen stenbidere, og hvis man tager dét væk, så bliver det lidt tyndt. Det vil jo højst sandsynlig være med til at lukke butikken, uddyber han.
Ifølge DTU Aqua og en række organisationer er bestanden af stenbidere så lav, at det er nødvendigt at stoppe fiskeriet. Den anbefaling har de nu sendt til fiskeri- og fødevareministeriet.
Organisationerne bag anbefalingen skriver, at der fra 2012 til 2022 i gennemsnit er fanget 252 ton stenbider om året. Indtil videre er der fanget 24 ton i 2024.
- Hvis man ikke følger den videnskabelig rådgivning, så kan man ikke forvente at bestanden får det bedre, siger forsker i DTU Aqua, Ole Henriksen til TV 2.
Sælerne æder dem, siger fisker
Også Danmarks Fiskeriforening mener, at det er en dårlig ide at indføre nul-fangst for stenbidere.
- Der er faktisk nogle mennesker, der er afhængige af det fiskeri for at få et vinterhalvår til at hænge sammen - specielt de mindre kystfiskere, siger næstformand Alfred Fisker, der også er formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening.
Ifølge fiskeren fra Thorsminde, Jon Kromann, er bestanden af stenbidere slet ikke så lav, som organisationerne giver udtryk for. Han mener, at det er sælerne, der spiser stenbiderne, før han får dem på land.
- Vi ville have haft et megagodt fiskeri i år, hvis ikke sælen havde været der, siger Jon Kromann.
Men bør du ikke lytte til den anbefaling, der kommer fra eksperterne på området?
- Jeg ved ikke, om jeg er nødt til at lytte til dem. Hvis det bliver lovpligtigt, at vi ikke må fiske efter dem, så er det jo sådan, det er. Men ekspert - hvordan bliver man det? Det er sateme svært at definere. Jeg har været på vandet i 30 år, og jeg er så åbenbart ikke ekspert.
Også Alfred Fisker mener, at sælerne kan spille en afgørende rolle, når det gælder fangst af stenbidere.
- Man kan i hvert fald se, at når man er ude at fiske stenbidere, har sælerne tager deres del af dem. De kan rigtig godt lide stenbiderrogn også.
Ministeren arbejder på en model
Nu ligger afgørelsen på fiskeriminister Jacob Jensens (V) bord.
- Det er vigtigt for mig at sige, at jeg lægger som udgangspunkt altid op til at følge den biologiske rådgivning, der bliver givet, men når det er sagt, så er der selvfølgelig mange elementer i det her, siger ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri.
- Vi kender ikke ret meget til stenbideren i forvejen, og det siger DTU Aqua også. Så det er noget at det, jeg selvfølgelig er ved at finde ud af, hvordan vi kan lave en god model, så vi beskytter stenbiderne, men også beskytter fiskeriet fremadrettet.
Det er i øvrigt anden gang, at DTU Aqua anbefaler et stop for stenbider-fiskeri. Første gang indførte fiskeriministeren en kvote, så der højst måtte fanges 24 ton stenbidere i 2024.