Krisecentre forventer endnu flere henvendelser ved genåbning: - Volden derude er stor og corona gør det værre
Selvom Holstebro Krisecenter har haft travlt det sidste år, fornemmer de, at flere holder sig tilbage med at søge hjælp, fordi de tror, der er lukket.
Mens størstedelen af det danske samfund de seneste to måneder har været lukket ned, så er situationen en anden på krisecentre rundt omkring.
Krisecentrene har nemlig stadig åbent, og på Holstebro Krisecenter er der travlt.
- Når der er nedlukning i samfundet, og der er krisetider, så er det svært i flere familier. Der er ting, som bliver forstærket, og det kan vi selvfølgelig også mærke, siger leder Karin Houmann til TV MIDTVEST.
Men trods travlhed forsøger de ihærdigt at fortælle, at der altid er plads til, at endnu flere kan komme og få den nødvendige hjælp i krisesituationer.
- Det er svært at finde ud af, hvad der er lukket ned for tiden. Vi skal virkelig have det budskab ud, at vi har åbent 24 timer i døgnet, 7 dage i ugen, 365 dage om året uanset om der er corona eller ej, siger hun.
Ifølge krisecenterlederen er der alene i Holstebro Kommune lige nu statistisk set 380 kvinder, der er udsat for fysisk vold og 700 kvinder, der oplever psykisk vold. Men selvom de på krisecentret står klar til at hjælpe alle dem, så giver nedlukningen ekstra udfordringer i forhold til at nå de kvinder, der har brug for hjælp.
- Brobyggere, socialrådgivere, familievejledere og så videre arbejder ofte hjemmefra for tiden, og kvinderne arbejder også hjemmefra eller er lukket inde hjemme og har ikke mulighed for at søge den hjælp, de har brug for.
Den problemstilling kan lederen af landsdelens andet krisecenter i Herning også nikke genkendende til.
- Der er ingen tvivl om, at volden derude er stor, og coronaen gør den værre. Vi har ikke mange, der ringer til os og kontakter os for tiden, siger leder Lene Danner Hessellund til TV MIDTVEST.
- Kvinderne går hjemme, det gør manden måske også, og det kan være grund til, at der ikke er mere kontakt, siger hun.
På Herning Krisecenter har de netop nu værelser, der står tomme, fordi så få henvender sig, men de er godt klar over, at de med den kommende, delvise genåbning af samfundet kan se ind i en endnu travlere periode.
- Vi plejer ikke at have ledige værelser, men jeg forventer, at når samfundet begynder at åbne fra næste uge, så er der flere, der kommer ind og får hjælp igen, siger Lene Danner Hessellund.
Også i Holstebro håber lederen, at genåbningen vil betyde, at flere voldsramte kvinder igen tør bede om hjælp.
- Så får vi yderligere flere henvendelser, der er brug for mere støtte, og når socialrådgiverne, vejlederne og alle de andre medarbejdere igen kommer ud, så bliver problemerne igen mere synlige, siger Karin Houmann fra Holstebro Krisecenter.
- Det vil være fantastisk, hvis vi blev arbejdsløse, og det er jo det, vi arbejder for hele tiden, men drømmen om at blive arbejdsløs er nok ikke inden for rækkevidde.