Langsomt internet forhindrer Lone i at arbejde hjemmefra: - Alting tager længere tid
Bredbåndspuljen får ikke en krone i regeringens udspil til finansloven. Det møder kritik i en tid, hvor mange danskere har brug for at kunne arbejde hjemmefra.
Der er ikke sat penge af til hurtigere internet i regeringens udspil til en ny finanslov, og det skaber bekymring i en coronatid, hvor mange skal klare deres arbejde fra hjemmekontoret.
Sidste år afsatte regeringen 100 millioner kroner til bredbåndspuljen, der bruges på at trække hurtigere internet til adresser i områder med dårlig forbindelse, men i år bliver det altså ikke tilfældet.
Et af de steder, hvor det har konsekvenser, er hjemme hos Lone Have. Hun bor et stykke uden for Ulfborg - lige midt i noget, der minder om et sort hul rent internetmæssigt. Som regel er der kun en enkelt grøn streg på routeren, og når Lone Have skal arbejde hjemmefra, er børnene nødt til at slukke for wifi på deres telefoner. Ellers er der ikke internet nok til alle.
Hendes tålmodighed har især været på prøve under coronanedlukningen, hvor hun har været tvunget til at arbejde hjemmefra.
- Det generer mig, når jeg arbejder hjemme, for det går langsomt. Alting tager længere tid, når forbindelsen er så dårlig, fortæller Lone Have, der arbejder som miljøsagsbehandler hos Lemvig Kommune.
Nødvendigt med politisk hjælp
Omkring 100.000 danske adresser har så langsomt internet, at de ville være berettiget til at søge om tilskud fra bredbåndspuljen, hvis den stadig eksisterede. Helt konkret betyder det en downloadhastighed på under 10 Mbit/s og en uploadhastighed på under 2 Mbit/s.
Ifølge formanden for Landdistrikternes Fællesråd er det især i denne coronatid meget problematisk, at bredbåndspuljen bliver nedprioriteret.
- For det første ved vi jo ikke, om der opstår en ny krise, som gør, at vi skal være hjemme igen. For det andet så står vi også over for, at flere arbejdspladser gerne vil have folk til at arbejde hjemmefra. Derfor er det vigtigt at have en lynhurtig forbindelse, siger Steffen Damsgaard.
Han frygter, at der vil blive dannet et A-samfund og et B-samfund, hvor ingen har lyst til at bo i landområderne, fordi de bliver glemt. Derfor ønsker han, at politikerne træder i karakter og sætter penge af til bredbåndspuljen.
- Det her handler om, at vi skal have en infrastruktur, hvor man kan bo og arbejde i hele landet, og det har skiftende regeringer jo også haft som målsætning. Derfor er det mindste man kan forlange, at staten må hjælpe til, så vi får en hurtig interforbindelse i hele landet, siger Steffen Damsgaard.
For Lone Have er det nødvendigt med politisk hjælp i form af bredbåndspuljen, hvis hun skal have bedre internet på hjemmeadressen.
- Jeg synes, det er træls, at der ikke er sat penge af. Jeg synes, det kunne være rigtig fint, hvis de prioriterede det, fordi det er vigtigt med godt internet, hvis man skal bo andre steder end midt i det hele, siger hun.