Mystisk fund: Særlig sten dukket op på Hjerl Hede
Det er ikke hver dag, at man pludselig finder en sjælden sten. Man håber nu, at nogen kan genkende den.
Begejstringen er ikke til at tage fejl af hos Ole J. Knudsen.
Han er kommunikationsmedarbejder ved Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet, og han har her til morgen hastet hele vejen til Hjerl Hede for at se det, som ved første øjekast bare ligner en almindelig stor sten.
- Jeg blev i går kontaktet af en herude på Hjerl Hede. Han havde gået og kigget på den her klump i lang tid. Han kender en lille smule til meteoritter, og pludselig slog det ham, at det måske kunne være en meteorit, forklarer han og fortsætter:
- Jeg har i 55 år interesseret mig for det her og taget ud ved enhver given lejlighed, og det her er den bedste, jeg nogensinde er blevet præsenteret for. Om den så er ægte, det vil en undersøgelse afgøre. Jeg giver den 80 procents chance for at være en ægte jernmeteorit.
Enestående fund
Det er langt fra hver dag, at Ole J. Knudsen oplever et fund som dette. Han fortæller, at hvis der virkelig er tale om en meteorit, så er den meget sjælden.
- Hvis det viser sig at være en meteorit, så er den ret enestående. Der er kun fundet otte nogensinde i Danmark. Den vil i såfald få navnet Hjerl Hede. Meteoritter er altid enestående, fordi de er stumper af det oprindelige univers fra før jorden blev dannet, og hver eneste gang vi finder sådan en, så får vi nye oplysninger om vores egen historie på jordkloden.
Derfor håber han også, at der er nogen der kan fortælle, hvordan i alverden stenen er endt ved smedjen.
- Indtil videre vil vi gerne bede om, at hvis der er nogen, der har haft sin gang på Hjerl Hede, der kan kan genkende den, så vil vi gerne høre fra dem. Den kan nemt have ligget der i 30 år. Der er skåret et snit i den et sted, hvor nogen har opgivet. Så hvis man kan genkende den, så vil vi meget gerne høre fra dem.
Man kan enten kontakte ham igennem Aarhus Universitet eller tage kontakt til Hjerl Hede.
Overrasket over fundet
Det var Jens Jørgen Olesen, der til daglig er projektmedarbejder, der arbejder med gamle håndværk, der fandt jernklumpen.
- Første gang jeg så den tænkte jeg, at der jo lå en meteorit. Men det kunne jo ikke passe, for der ligger jo ikke bare sådan en på Hjerl Hede op ad et stakit. Men så gik jeg forbi den rigtig tit, og hver gang tænkte jeg på, at den altså lignede en meteorit. Så forleden dag samlede jeg den så op, for der havde jeg lidt ekstra tid, fortæller han begejstret og tilføjer:
- Jeg har arbejdet meget med forhistorisk jern, og det lignede ikke noget, jeg havde set før. Men det lignede de billeder af meteoritter, jeg havde set på internettet og i virkeligheden.
Han håber også, at de kan finde ud af, hvordan i alverden den er endt lige der.
- Hvordan den er endt her, for den er ikke landet her, det er interessant at vide. Om den er blevet bragt hertil udefra på en måde,
Ole J. Knudsen håber, at de hurtigst muligt kan få bekræftet, om der er tale om en meteorit.