Studenter er trætte af karakterræs på sociale medier
De senere års fokus på karakterer på sociale medier kan være ved at vende. Det er oplevelsen hos en række af årets studenter fra Holstebro.
10- eller 12-taller i studenterhuen er fine, men de behøver ikke blive vist frem på de sociale medier.
Sådan er holdningen fra en række af de nyudklækkede studenter i Holstebro i dag. De er nemlig trætte af at blive bedømt på deres præstation og ikke, hvem de er som mennesker.
- Jeg føler bare, at det er et tal. Det definerer ikke din personlighed på nogen måde, lyder det fra STX-student Naveen Indrathastan fra Holstebro.
Han bakkes op af endnu en student, Randi Nørbjerg Grønne, der på trods af sin topkarakter, ikke kunne finde på at lægge det op på de sociale medier.
- Jeg er jo glad for min karakter, men man har ikke lyst til at blive hængt op på et tal på den måde, siger hun.
Sociale medier kan øge presset
Når eleverne kan læse på de sociale medier, hvilke karakterer andre har fået, så kan det være med til at skabe et øget pres og fokus på karakterer, mener endnu en student, Alma Cederstrøm.
- Jeg synes nogen gange, at det kan bidrage lidt til et pres, og jeg synes, at det kan være ærgerligt, fordi der er kommet sådan en kultur omkring, at 12 er den eneste rigtige karakter - 12 eller 10.
- Og jeg synes, at det er ærgerligt, fordi det er så individuelt, hvilke kampe man kæmper i forhold til skolen, og et 4-tal kan jo være lige så stor en præstation som et 12-tal. Det kommer jo an på, hvem man er, siger hun.
Det er Hans Terkel Petersen, der ligeledes netop har afsluttet den gymnasiale uddannelse på STX, enig i.
- Jeg synes, at det gør det svært. Det bidrager til det her pres, der er fra omverdenen om, at vi skal klare det på en bestemt måde, og vi skal være på en bestemt måde. Det synes jeg ikke, der er rart. Det gør ikke noget godt, siger han.
Færre karakterer på sociale medier
Noget tyder dog på, at karakterræset på de sociale medier kan være ved at løje af. Det har i hvert fald ikke været så iøjnefaldende i år, ifølge de studenter TV MIDTVEST fangede til dimission i Holstebro i dag.
- Der står ikke så meget med karakterer, synes jeg ikke. Det er mere "godt gået", siger Julie Mailund Mikkelsen efter en hurtig gennemgang af både Instagram- og Facebookfeedet.
- Jeg har ikke set noget med karakterer endnu, bakker Bjarke Bjørn Fisker fra 3.b op.
Men det er ikke kun de unge selv, der er aktive på de sociale medier. Det er forældrene ofte også, og selvom det kan krible i fingrene for at dele med omverdenen, når sønnike eller datter har fået 12, så prøver de også at ændre adfærd.
- Lige da han fik det der 12-tal var jeg simpelthen så stolt, at jeg var lige ved at revne. Men ved at jeg lægger det ud et sted, tænker jeg, at jeg måske kan komme til at sætte nogen i forlegenhed, så det havde jeg faktisk ikke lyst til, fortæller Mette Mejlholm, hvis søn netop er blevet student.
Heller ikke Anne Marie Kristensen fra Holstebro har skrevet om sin søns flotte præstationer på Facebook. Det er ikke det, der skal være i fokus, mener hun. Og hun synes heller ikke, at andre forældre fokuserer på det.
- Jeg oplever faktisk ikke, at der er ret mange, der lægger karakterer op. I den vennekreds jeg har på Facebook, er det billeder og festlige billeder, men det er ikke karakterne, siger nu.
Sådan opfatter STX-student Helena Nørbjerg Grønne det også.
- Nu rullede jeg ned gennem Facebook her den anden dag, og jeg har faktisk set en ændring i det, forældrene lægger op. Sidste år var det meget mere sådan "12 i huen" og "tillykke med det flotte resultat, hun har fået 12", det har jeg faktisk slet ikke rigtig set noget af i år. Her virker folk mere som om, at de faktisk skjuler det lidt, siger hun.
Rektor mærker ændring
Ifølge en af studenterne, Alma Cederstrøm, kan den ændrede adfærd være et udtryk for at opgør med et stigende karakterpres.
- Jeg tror, der er mange, der kan vil gøre op med det her pres, fordi det fylder så meget på et gymnasium, siger hun.
Og det er noget, som rektoren på Holstebro Gymnasium er meget opmærksom på. Både undervejs i uddannelsen og på dimissionsdagen i dag.
- Jeg prøver jo at sige, at det handler ikke kun om karakterer. Der har været så meget fokus på karakterer de senere år, og det fylder meget og det er vigtigt, men det er bare ikke alt, forklarer rektor, Peter Damgaard Lunde.
Han kan mærke, at der sket en ændring hos eleverne de senere år.
- Jeg kan mærke, at der er en øget bevidsthed om det. Det kunne vi også høre fra vores studentertalere i dag, som jo også prøver at sige, at der er andre ting i livet end det her, siger han.