21-årige Johanne: Gud giver selvtillid

Der er tilbagegang i Folkekirken. Færre er medlem. Færre bliver døbt og færre bliver konfirmeret. Men selvom mange unge er søgende, så virker det som om, at de vil have lidt mere liv i gudstjenesterne.

0:31
Der må gerne danses og hoppes, når musikken spiller til gudstjeneste i Åben Kirke i Herning.

- Inde i mig er der en kerne, Jesus har skabt. Den kan jeg ikke ændre på. Jeg kan ikke ændre på min værdi. Jeg kan ikke gøre noget for at blive mere velset. Jeg kan heller ikke gøre noget for at blive det modsatte. Det tager et stort pres fra mig. Selvom vi lever i en præstationskultur, så føler jeg, at der er et lag i mit liv, som gør, at jeg ikke skal præstere.

Sådan lyder det, når 21-årige Johanne Andersen fortæller, hvad det betyder for hende, at hun tror på gud.

Hun er fast kirkegænger i Åben Kirke i Herning ligesom 20-årige Philip Jensen. Han har det på samme måde.

- Det betyder, at jeg kan slappe mere af i hverdagen. Og at jeg ikke skal fokusere ligeså meget på, hvad andre tænker om mig. Eller tænke på om jeg nu har det rigtige tøj, om jeg nu gør det rigtige. Så jeg kan hvile lidt mere i mig selv, fortæller Philip Jensen.

De unge kommer i frikirkerne

TV MIDTVEST har mødt dem en fredag aften, hvor der er ungdomsgudstjeneste. Det er en gudstjeneste, hvor der bliver talt i et dagligdags sprog og orgelmusikken er erstattet af et band.

Langt de fleste danske unge har ikke noget forhold til kirken. Men dem der har bliver i høj grad tiltrukket af de frikirker, hvor det som i Åben Kirke er tilladt at danse til musikken. Det ved Henrik Reintoft Christensen noget om. Han forsker i samtidsreligion på Aarhus Universitet.

- De fleste unge kommer ikke i kirken. Men dem der gør, de kommer i de kirker, hvor der bliver spillet rytmisk musik.

Netop det, at det er en kirke i øjenhøjde, er årsagen til at Philip Jensen elsker at komme i kirken.

- Det bliver ikke så kedeligt. Der er mere liv her, og jeg kan godt lide, at der er lidt gang i den, og at man ikke bliver set ned på, fordi man danser og hopper i kirken, siger han.

Unge er søgende

Selvom langt hovedparten af danske unge ikke kommer i en kirke, så har Henrik Reintoft Christensen gennem sin forskning set, at mange unge alligevel er søgende.

- For mange unge handler det om, at leve et autentisk liv. Et meningsfuldt liv. Og så handler det om at finde fællesskaber, hvor de kan dele det perspektiv. Og mange unge fortæller, at de i højere grad end både deres forældre og bedsteforældre har været udsat for en hverdag, hvor der er mere åbenhed omkring religion. Mange har for eksempel gået i skole med muslimer, der viser at de er religiøse. Så i dag er der en mindre afstandstagen til det at søge det spirituelle og religiøse, siger han.

I Afrika og Asien vinder kristendommen frem. Der har biskoppen fra Viborg mærket på egen krop, for han blev nærmest behandlet som en rockstjerne, da han besøgte Etiopien. Se hvordan det gik i programmet Præsidenten fra Jylland.