Fremtidens gud er kunstig intelligens

Er der en mulighed for, at mennesker i fremtiden tilbeder en gud, bygget på kunstig intelligens? En forsker mener ja. En præst mener nej.

0:30
Henrik Reintoft Christensen er lektor i religionsvidenskab. Her læser han op af en trosbekendelse på en fiktiv religion, som kunstig intelligens har opfundet. Han mener, at det godt kan gå hen og blive fremtiden.

- Ærede Algoritme. Vi beder dig om at åbne vores hjerter og sind for de uendelige muligheder, som dine komplekse grene repræsenterer.

Henrik Reintoft Christensen er lektor og centerleder for Institut for Kultur og Samfund,  afdelingen for Religionsvidenskab. Det er ham, der læser op af et nyt bud på en trosbekendelse.

- Lad os forstå, at i hvert knudepunkt findes der en algoritme, der guider os gennem livets labyrint. Lad os bede om forståelse for Iterationens kraft. Ligesom en gentagen løkke. Lad os lære af vores fejl og forbedre os, læser han videre.

Religion lavet af AI

Trosbekendelsen er skrevet af Bings kunstige intelligens. Det er også Bing, der har lavet alt andet ved religionen, efter den blev bedt om at beskrive, hvordan en moderne religion kunne se ud, hvis den blev opfundet i dag.

Henrik Reintoft Christensen mener ikke, at religionen er helt færdig, men den indeholder nogle af de rigtige elementer.

- En gang ude i fremtiden kan jeg godt se for mig, at der kan opstå en religion baseret på kunstig intelligens. Allerede nu har vi jo kunstig intelligens, der ved mere, end mennesker gør. Så man kan stille den alle mulige spørgsmål. Og så er der det med kunstig intelligens, at den er løftet ud over vores menneskelige bekymringer, siger han.

Vi har stadig brug for religion

Selvom de fleste mennesker i Vesteuropa i undersøgelser svarer, at de ikke anser sig selv for at være religiøse, så sætter Henrik Reintoft Christensen spørgsmål ved, om det også er helt sandt.

- Mennesker søger stadig svar på spørgsmål, som de klassiske religioner tidligere gav svar på. Man så eksempelvis under Den Kolde Krig, at mennesker søgte svar i det, der blev kaldt erstatningsreligioner. Kommunismen er et eksempel, fortæller Henrik Reintoft Christensen og fortsætter:

- Den har ritualer, den har en ikonografi, den har et præsteskab, den har en verdensanskuelse, som på mange måder ligner en religion. Den mangler kun at have en guddom i en anden verden.

Han fortæller, at kristendommen også har ændret sig gennem tiden. Tidligere var det sådan, at det handlede om, hvordan man efter døden kunne komme et bedre sted hen. Måske fordi livet tidligere var meget hårdere end i dag. 

I dag handler kristendommen for mange om, hvordan man bliver en bedre version af sig selv.

Det søgende moderne menneske

Spørgsmålet er, om kristendommen stadig kan levere svarene på de spørgsmål, det moderne vestlige menneske stiller.

- Der er noget, der peger på, at mennesker i dag har overvejelser omkring, hvordan man lever et meningsfuldt liv i en travl hverdag. Altså noget med hvordan man får et lykkeligt liv. Hvordan man realiserer sig selv og udlever sit potentiale. Det er spørgsmål, som jeg mener, en religion i dag skal kunne svare på, siger han.

Kent Kjær Andersen er folkekirkepræst i Ikast, og han tror ikke på religion baseret på AI.
Kent Kjær Andersen er folkekirkepræst i Ikast, og han tror ikke på religion baseret på AI.
Foto: Michael Aarup, TV MIDTVEST

Kent Kjær Andersen giver på den anden side ikke meget for en religion baseret på kunstig intelligens.

- Jeg er mega kritisk overfor det. Det er jo bare noget, en computer har skrevet, siger han, da han bliver præsenteret for de tekststykker, Bings kunstige intelligens har skrevet.

Kent Kjær Andersen er folkekirkepræst i Ikast. Og for ham handler kristendommen i høj grad om, at det er et trosfællesskab.

- Det er noget, man ikke bare kan læse sig til og ikke bare kan synge sig til. Det er ikke noget, man kan gøre sig fortjent til. Men i kristendommen møder man en kærlighed og en tilgivelse. Der hvor vi ikke selv slår til, der slår gud til, fortæller han.

- Det kan jeg ikke finde noget af i det, den kunstige intelligens har skrevet.

Biblen er ikke kunstig

Hvor religionsforskeren mener, at en kunstig intelligens, der kan svare på alt, godt ville kunne blive ophøjet en gang ude i fremtiden. Så mener Kent Kjær Andersen ikke, at det er et problem, at Biblen ikke beskriver eksempelvis universets tilblivelse i overensstemmelse med, hvad forskerne ved om "the big bang".

- Jeg tror ikke, at man kan tage biblen, og så får man svar på alt. Men det tror jeg ikke, man kan med nogen bog. Bibelen er en bog, som er en åbenbaring af, hvem vi er som mennesker, og hvem Gud er. Det er ikke en bog, man slår op i for at få svar på the big bang og dinosaurer, understreger Kent Kjær Andersen.