Forældre tager sagen i egen hånd: Vil betale og arbejde for en bedre folkeskole

Tanken bag foreningen er ifølge skolebestyrelsen, at foreningen kan være med til at give børnene andre oplevelser, end de ellers ville have fået.

Børnene på Nørre Snede Skole drømmer om, at der kan blive penge til en ny multibane eller en udflugt med skolen.
Børnene på Nørre Snede Skole drømmer om, at der kan blive penge til en ny multibane eller en udflugt med skolen.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Torsdag aften opretter lokalsamfundet i Nørre Snede efter planen en ny støtteforening for byens folkeskole.

Det er borgere og forældre i byen, der står bag initiativet, der skal gøre skolelivet lidt mere lækkert for eleverne på byens skole, der går fra 0. til 9. klassetrin.

Bitten Nielsen er en af initiativtagerne til støtteforeningen og forældrerepræsentant i skolen bestyrelse.

Hun fortæller, at man har valgt at etablere støtteforeningen, fordi man i flere år har været vidne til besparelser og set, hvad der er blevet skåret væk. 

- Man kan ikke undvære klassetimerne, så det er for eksempel ting som en lejrskole eller udflugt, der bliver sparet væk. Vi kunne godt tænke os at finde en løsning, der gør det muligt at få sådan nogle ting igen, siger Bitten Nielsen.

'Flødeskum til hverdagen'

Støtteforeningen bliver frivillig, og medlemmerne skal ikke betale kontingent for at være med.

Meningen er i stedet, at man bidrager med det, man vil. Det kan være penge, friviliigt arbejde eller noget helt tredje.

Bitten Nielsen peger for eksempel på, at det kunne være, der var nogen, der havde lyst til at hjælpe med at lave en læsegruppe på skolen. 

- Man behøver ikke have et barn på skolen for at synes, at støtteforeningen er en god idé og være medlem og hjælpe til, siger Bitten Nielsen. 

Skoleleder Karl Plougstrup-Petersen har selv opfordret forældre og bestyrelse til at lave foreningen. Han håber, at den kan bidrage med det, han kalder 'flødeskum til hverdagen'.

- Helt konkret kunne det jo være, at vi fik renoveret en legeplads til indskolingen, som måske blegner lidt i forhold til det projekt, vi har fået lavet, i den anden afdeling til de store børn og mellemtrinnet. Det kunne også være at bidrage til at kunne tage på fælles udflugt og give dem nogle oplevelser, fortæller han. 

Skolelederforening klapper ikke i hænderne

Det er som udgangspunkt de enkelte kommuner, der beslutter, hvor mange midler folkeskolerne skal have til at drive skole for.

Nyheden om støtteforeningen i Nørre Snede har også nået formanden i skolelederforeningen, Claus Hjortdal, og han er ikke helt så begejstret for idéen, netop fordi det er kommunerne, der sætter rammerne for skolernes økonomi.

Han siger, at det grundlæggende er en kommunal opgave at drive en folkeskole, og at de midler, der skal bruges, er nogle kommunerne stiller til rådighed. 

På den anden side mener han, det er vigtigt, at folkeskolen er et lokalt kraftcenter, der har samarbejder med en masse forskellige mennesker. 

- Et stort engagement omkring folkeskolen er rigtig dejligt, så hvis der er nogle forældre, der synes, at det her er vigtigt, så er det jo også godt. Men det skal nødigt være sådan, at folkeskolen skal drives af midler fra forældrene, lyder det fra formanden. 

Skal de ikke bare have lov til at køre på, hvis de gerne vil gøre livet lidt mere lækkert for deres barn i folkeskolen?

Jo. Det er også den ædle tanke i det. Det giver noget til skolen, at man kan sige, at vi er engageret her, men det kan nemt komme til at blive en skævvridning. Der kan nemt komme noget pres på, at man skal give noget ekstra alle sammen, og det er ikke alle, der synes, at det er det, man skal, siger Claus Hjortdal.

I Nørre Snede er de ikke bange for, at foreningen vil hverken skævvride eller presse nogen til at bidrage med noget, de ikke har lyst til. 

Ifølge skoleleder Karl Plougstrup-Petersen har man netop af samme årsag valgt, at der ikke skal opkræves nogen form for kontingent blandt medlemmer af støtteforeningen. 

- Vi vil i højere grad sige: ´Kom og vær med! Bidrag med et par timers frivilligt arbejde. Vær med til at involvere dig i dit barns skole og skoleliv’. Det er mere det budskab, jeg gerne vil sende, siger Karl Plougstup-Petersen. 

Han bakkes op af Bitten Nielsen. Hun mener ikke, at folkeskolerne kan sammenlignes med hinanden. 

- Der er i forvejen en skævvridning i, hvilke midler vi har til rådighed. Og hvilken børnegruppe vi har på de forskellige skoler. Du kan ikke sammenligne en folkeskole med en anden. Der vil altid være noget, som ikke er ens, og derfor har man forskellige forudsætninger fra skole til skole, lyder det. 

2:45
Stramme kommunale budgetter har betyder besparelser på skolerne i Ikast-Brande Kommune. Ny støtteforening skal give eleverne en skoledag, der ellers ikke ville være råd til.