Naboer til udrejsecenter frygter for deres sikkerhed
Om kort tid flytter udviste kriminelle og afviste asylansøgere ind i det tidligere fængsel Kærshovedgård, og det bekymrer naboerne.
I dag er Kærshovedgård ved Ikast et åbent statsfængsel med plads til 130 indsatte. Men de bliver nu erstattet med op til 600 afviste afviste asylansøgere og udviste kriminelle, der af forskellige grunde ikke kan komme tilbage til deres hjemland. Heraf har knap 200 af dem alvorlige forbrydelser på samvittigheden og bor i Danmark på tålt ophold. Det bekymrer naboerne.
- De får fri adgang til området 24 timer i døgnet, så lige for øjeblikket må jeg indrømme, at jeg har lidt svært ved at overskue situationen. I begyndelsen vil jeg i hvert fald gå og kigge mig meget over skulderen, når jeg går og arbejder her ude, siger Ole Tranberg, nabo til Kærshovedgård.
Også Helle Pedersen og hendes familie, der bor klods op ad det nuværende fængsel, er bekymrede over udsigten til de mange nye naboer, som frit kan gå ind og ud ad hoveddøren, uanset hvilken kriminel baggrund de har.
- Jeg frygter lidt, at man ikke kan sidde og hygge sig ude i sin have, uden man skal være bange for, at der kommer nogen rendende. Vi flyttede her ud for at få fred, og det bliver taget fra os nu. Så vi er ikke særlig trygge ved situationen, siger Helle Pedersen, der er begyndt at overveje, om hun og familien skal flytte.
Ikke gode erfaringer fra Sjælland
Måske er bekymringerne ikke grundløse. Hørsholm Kommune har ifølge borgmesteren ikke særligt gode erfaringer med udrejsecentret Sjælsmark, som huser nogle af de samme afviste asylansøgere, der om lidt skal til Kærshovedgård. I september var der blandt andet et livsfarligt knivoverfald på en betjent.
- Jeg har ikke noget problem i, hvis vi siger allerede nu, at vi lukker Center Sjælsmark, sagde Morten Slotved (C), borgmester i Hørsholm Kommune, til TV2 Lorry den 30. september.
Nu bliver Sjælsmark omdannet til at huse børnefamilier, og de nuværende beboere flyttes til Kærshovedgård sammen med flere hundrede andre.
- Jeg vil gå så vidt som at kalde Kærshovedgård for flygtningepolitikkens losseplads, for det er reelt set det, den bliver, siger Ole Tranberg.
Ifølge Udlændingestyrelsen flytter de afviste asylansøgere og udviste kriminelle ind på Kærshovedgård til marts.
Udlændingestyrelsen har i dag ikke haft mulighed for interview.