Særligt projekt: Politi og borgere arbejder sammen om at få trygheden tilbage
En række episoder skabte utryghed omkring Udrejsecenteret Kærshovedgård. Det fik politiet til at indlede et usædvanligt samarbejde med borgerne, og nu gør de status.
Butikstyverier, cykeltyverier og grupper af støjende beboere har skabt utryghed i lokalområdet ved Kærshovedgård, siden det tidligere fængsel for over to år siden blev til et udrejsecenter for afviste eller kriminelle asylansøgere.
Det fik i marts måned Midt- og Vestjyllands Politi til at indlede et samarbejde med borgerne om at få trygheden tilbage. En af dem, der i dag mærker en forskel, er Michael Nielsen, der ejer OK-tanken i Bording.
- Jeg synes, at det er blevet mere afdæmpet, og jeg synes, at politet er gode til at kigge ind og sige hej. Det tror jeg også, at beboerne på Kærshovedgård har set, at politiet kommer rundt i byen, så det har hjulpet, konstaterer han.
Michael Nielsen oplever stadig mindre tyverier i hans forretning fra enkelte beboere på Kærshovedgård, men generelt føler både han og hans kunder mere tryghed i hverdagen.
- De kommer ikke i så store flokke fra Kærshovedgård længere. Og når de kommer, så er de mere afdæmpet, så jeg synes, at der er noget, der har virket, af alt det vi har snakket om og arbejdet på, siger han.
Borgergrupper har søsat forskellige projekter
Michael Nielsen har selv været en del af en borgergruppe for de erhvervsdrivende i Bording. Her har de blandt andet i samarbejde med politiet lavet en guide på adskillige sprog til beboerne på Kærshovedgård for at forklare dem, hvordan de skal opføre sig. En anden gruppe har arrangeret, at beboere fra Kærshovedgård fik en stand til Kulturnatten i Bording i slutningen af september. Her spillede beboerne musik og fortalte om deres hjemlande.
- Vi synes, det var oplagt, at vi fik gæster fra Kærshovedgård ind i byen i Bording, så de kunne vise noget af den kultur, de har med fra deres land, fortæller Kristina Overgaard, der er frivillig ved Røde Kors, og har været med i en af borgergrupperne.
Ane Friis Christiansen er sociolog ved Midt- og Vestjyllands Politi og har faciliteret en række opstartsmøder i de forskellige borgergrupper, som hver især har arbejdet med konkrete initiativer.
- Jeg synes, at vi har fået nogle ret konkrete ting ud af det. Lige fra at der er blevet etableret en ny hjemmeside, til at der er lavet en guide for, hvordan det er, man handler, fortæller Ane Christiansen.
De erhvervsdrivende har også oprettet en sms-kæde og har fået skabt en tættere kontakt til de politibetjente, som fast er tilknyttet Kærshovedgård.
Politi: Stor succes - men skrøbelig situation
Chefpolitiinspektør Claus Hilborg glæder sig over projektets resultater.
- Jeg er ret tryg ved det på den måde, at de, det vedrører, siger, at det går bedre, og de føler sig mere oplyst og oplever færre problemer, konstaterer Claus Hilborg.
Et af de store problemer var i begyndelsen, at lokalbefolkningen ikke følte, at deres frygt og bekymringer blev taget alvorligt af politiet. En af kritikerne var den lokale konservative byrådspolitiker Annette Mosegård. Hun mener også, at projektet har gjort en forskel.
- Jeg oplever, at der mere tryghed, og at man føler sig hørt. Problemet i starten var, at man følte sig ikke lyttet til, og det gav enorm frustration. For vi er i en utryg situation, og det vil vi nok blive ved med at være, men jeg føler, at vi er kommet bedre på vej, siger hun.
Claus Hilborg erkender, at selvom politiet får gode tilbagemeldinger på projektet, så kan situationen hurtigt ændre sig.
- Hvis der kommer en sag - en alvorlig sag - hvor en beboer fra Kærshovedgård begår personfarlig kriminalitet mod for eksempel en af områdets beboere eller børn. Og nu må vi lige sige, at det er netop ikke sket, men det er klart, sådan en sag kan være nok til at tingene eksploderer, fastslår han.
Projektet mellem politiet og borgerne afsluttets formelt inden jul, hvorefter det er meningen, at borgerne selv kan fortsætte og udvikle nye tryghedsprojekter.
Se indslaget om politiets afslutning af tryghedsprojektet i Bording her: