Ekspert: Det skal du gøre, hvis du møder en nysgerrig ulv i naturen
En ulv blev tirsdag formiddag filmet i Klosterhede Plantage, da den fulgte efter en hundelufter. Kvinden bag videoen gjorde det helt rigtige i situationen, fortæller ekspert.
- Nyd oplevelsen. Der er ikke noget at være bange for.
Sådan lyder ulveekspert Peter Sundes bedste råd til, hvordan man skal agere, hvis man møder en ulv.
Og netop det gjorde Ida Petersen fra Rom syd for Lemvig, da hun tirsdag formiddag mødte en ulv, mens hun luftede sin hund i Klosterhede Plantage. Hun gik roligt videre, mens ulven nysgerrigt fulgte efter hende og bulldoggen Jokke.
- Jeg er da en lille smule misundelig. Det kunne jeg rent personligt godt selv have tænkt mig at opleve, siger Peter Sunde, der er professor på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, med et smil.
Den rigtige måde at agere på
Peter Sunde har kun ros til overs for Ida Petersens måde at reagere på. Han mener dog ikke, hun nogensinde var i fare.
- Jeg plejer at sige ”nyd synet”, for vi har i Danmark endnu ikke været ude for ulve, som har haft noget, der bare minder om truende adfærd. I de allerfleste tilfælde, er ulvene ikke interesserede i mennesker og i hvert fald ikke på en truende måde. Så sørg for det første for at nyde oplevelsen. Og det gør du bedst ved at forholde dig i ro, siger han.
Skulle der alligevel ske det, at ulven bliver påtrængende, så skal man opføre sig overfor den, som man ville opføre sig overfor en påtrængende hund, forklarer Peter Sunde.
Han understreger dog, at man ikke har tilfælde af ulve med den slags adfærd i Danmark.
- Man kan sige, at hvis man føler sig truet af en ulv, så skal man i princippet gøre sig så farlig som mulig. Det vil sige, at man ikke skal løbe eller falde. Man skal ikke opføre sig som et potentielt byttedyr, man skal gøre det modsatte. Man skal stille sig op og sige ”jeg er ikke bange for dig, jeg har set dig, og hvis du kommer tættere på, så får du tæv”, siger han og fortsætter:
- Mit gæt vil være, at hvis hun (Ida Petersen, red.) var gået tættere på ulven, så var ulven trukket væk. Om den så var gået væk permanent eller om den havde trukket sig væk og holdt sig på en sikkerhedsafstand, det kan jeg ikke sige. Det afhænger af, hvor tiltrukket den var af hunden.
Ulven er et socialt dyr
Hvis bulldoggen Jokke ikke havde været med Ida Petersen i skoven, så havde hun formentligt ikke mødt ulven.
Det skyldes, at ulve og hunde er så tætte på hinanden biologisk, at hunden bliver interessant for den vilde ulv.
- Det, vi ser her, er, at ulven er et socialt dyr, og lige præcis det her individ er så mere selskabshungrende end andre enlige ulve. Den mangler en hunulv i sit liv. Og når der ikke er det, så retter den sit sociale behov mod hunde, der ligesom er det næstbedste, forklarer Peter Sunde.
Ulven holdt sig dog på afstand. Derfor mener Peter Sunde ikke, der er tale om en trussel, selvom den fulgte efter Ida Petersen i fem kilometer.
- Man kan jo aldrig garantere noget som helst, men ud fra den nuværende vurdering så er der ikke noget at være bekymret for, siger han og fortsætter:
- Det, vi indtil videre har set med den her ulv, er, at den gentagne gange har holdt en god afstand. Normalt siger man, at når ulve holder sig længere væk end 20 meter, så er den uden for det, man kan kalde den normale toleranceafstand, som ulve kan have til mennesker, slår han fast.