Flest efterskoleelever gennemfører gymnasium: - Man lærer at stå alene
Efterskoleelever fuldfører oftere en ungdomsuddannelse sammenlignet med elever fra folkeskolen. Sammenhold og ansvar er blandt forklaringerne.
Mange efterskoleelever vælger at tage en ungdomsuddannelse, og langt de fleste ender også med at gennemføre den. Faktisk gennemfører efterskoleeleverne oftere en ungdomsuddannelse end elever fra folkeskolen.
Edith Nellemann og Christian Enevoldsen går i 10. klasse på Nørre Nissum Efterskole. De er i gang med de sidste forberedelser, inden de skriftlige prøver.
Efter sommerferien skal de begge på gymnasiet i henholdsvis Lemvig og Herning. De forventer at få en anderledes hverdag.
- Jeg tror, det bliver en stor omvæltning. For lige pludselig er det ikke bare at stå op 5 minutter før, du skal være der, og så skal du også til at planlægge din tid anderledes i forhold til venner, siger Edith Nellemann.
Flest efterskoleelever gennemfører
Sidste år gennemførte 81 procent af folkeskoleeleverne, mens 89 procent af efterskoleeleverne gjorde det samme. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
- Vi har et rigtig godt kendskab til vores elever, og vi ved nogenlunde, hvor de er mentalt, personligt og fagligt, så jeg tror, vi har en fordel der, siger Brian Hoff Larsen, der er forstander på Nørre Nissum Efterskole.
Efterskoleforeningen peger på, at det især er vejledning, der har betydning.
- Efterskolerne arbejder målrettet med vejledning og guidning af de unge. Vi har dem jo 24 timer i døgnet, og derfor kan vi møde dem - ikke kun i den faglige undervisning, men også i deres fritidsaktiviteter og deres sociale liv, og der igennem kan vi se, hvilke mønstre og vaner og energier de har, og det skaber et super godt afsæt til at kunne vejlede dem også efter efterskolen, siger Torben Vind Rasmussen, der er formand for Efterskoleforeningen.
Sammenhold og ansvar
Efterskoleeleverne tager flere ting med sig fra opholdet.
- Det er nok det her sammenhold, og at man lærer at stå alene. Man lærer at komme op om morgenen og spise morgenmad og sætte alarmen og komme til sine timer os valgfag, siger Christian Enevoldsen.
At eleverne lærer at tage ansvar for sig selv mærker de på Lemvig Gymnasium, hvor mellem 70 og 80 procent af eleverne har gået på efterskole.
- Jeg synes, vi kan mærke, at en stor del af eleverne er meget modne og er vant til at tage et ansvar for sig selv og det sociale i sin klasse og på en skole, og det, tror jeg, efterskolerne bidrager meget til. Det er selvfølgelig med til at skabe noget trivsel, som også er med til at højne gennemførselsfrekvensen, siger Signe Mølby, uddannelsesleder på Lemvig Gymnasium.
Ud over skolevalg har forældrenes uddannelse også betydning for, hvor sansynligt det er, at de unge gennemfører en ungdomsuddannelse.