Forbud kan koste fiskere 300 millioner kroner

Om få dage ville sæsonen for industrifisken tobis blive skudt i gang på TripleNine i Thyborøn. Men i år kommer der ingen tobis fra britisk farvand til fabrikken.

Tobis bruges til fiskemel- og olie.
Tobis bruges til fiskemel- og olie.

Eksportindtægter for millioner går tabt, når danske fiskere fra tirsdag ikke længere må fange industrifisken tobis i britisk farvand. 

Det er hensynet til en særlig mågeart, der får Storbritannien til at lukke for det vigtige fiskeri. Og det er kritisk for både industrifiskene og for følgerhvervene, som står til at miste en stor del af deres omsætning.

- Vi havde en forventning om cirka 50-60.000 tons tobis i år og i værste fald kommer vi ned og får 15.000 tons tobis. Så det er kritisk for os det her, siger Thomas Rosenkilde Sørensen, der er administrerende direktør i TripleNine i Thyborøn.

Tobis udgør 25 procent af de råvarer TripleNine bruger om året til produktion af fiskemel- og olie og som senere eksporteres.

- 95-98 procent af det fiskemel, der produceres i Danmark, det går til eksport. Det betyder så også, at den mængde tobis-mel og fiskeolie, vi ikke får produceret nu, mister vi som eksport indtægt, fortæller Thomas Rosenkilde Sørensen.

Mavepuster til fiskere

Det er på mange måder en katastrofe, at briterne nu har stukket en kæp i hjulet for det indbringende fiskeri.

- Det er en kæmpe mavepuster, lyder det fra Tamme Bolt, der er fisker i Thyborøn.

Danmark mister i år en kvote på 140.000 tons tobis – og med den forsvinder betydelige indtægter for fiskerne.

Tamme Bolt er bekymret for forbuddets konsekvenser.
Tamme Bolt er bekymret for forbuddets konsekvenser.

- Det er en mangel i omsætning på cirka 300.000 millioner danske kroner, så det er mange penge, siger Tamme Bolt. 

Derfor er erhvervet mere end utilfreds med det britisk tobis-forbud, der officielt er lavet for at beskytte fuglelivet.

- Som jeg har forstået det, er det på grund af en bestemt havfugl, der ikke kan komme ned på de dybder, hvor der fiskes tobis, så det er et meget tyndt argument, siger 

Politiker vil se på sagen

Vrede er der også i EU over benspændet, som danske parlamentarikere nu forsøger at ændre, så danske fiskere igen kan fange tobis i britisk farvand:

- Det ser sort ud lige den første uges tid, men alle kanaler bliver bragt i anvendelse for at fiskerne kan komme ud på havet igen, siger Asger Christensen (V), der sidder i Europa-Parlamentet.

Foreløbig står Tobis-forbuddet dog ved magt, og dermed også en ny virkelighed for TripleNine i Thyborøn.

- Vores rammevilkår som virksomhed er ændret markant i forhold til, hvad vi er vant til fra tidligere. Derfor er vi nødt til at forholde os til, hvordan vi skal agere som virksomhed fremadrettet, siger politikeren.