Vindmølle ribbet af tyve - ejer er uforstående

Mellem mandag og onsdag har der været ubudne gæster i Jens Børsting Petersen mølle. De lange fingre er smuttet afsted med kobberkabler.

Jens Børsting Petersen har haft indbrud i sin vindmølle.
Jens Børsting Petersen har haft indbrud i sin vindmølle.

- Jeg synes jo, det er ærgerligt, at vi lever i et samfund, hvor der er nogen, der har behov for at gøre det for at få en daglig indtægt.

Sådan lyder det fra vindmølleejer Jens Børsting Petersen, hvis mølle på Hedemøllevej i Bjerringbro har været udsat for dobbelt uheld.

I sidste uge stod det øverste af møllen i flammer, og derfor er den nu ved at blive repareret. Mellem mandag og onsdag fik møllen besøg af lange fingre, der stak af med kobberkabler fra møllen.

Og selvom kablet, der går op gennem møllen, er brændt i stykker i toppen, og derfor alligevel skulle skrottes, så ærgrer tyveriet ejeren.

I sidste uge gik der ild i vindmøllen.
I sidste uge gik der ild i vindmøllen.
Foto: Presse-fotos.dk

- Der er meget andet, der mere interessant at lave i livet, end at gå ud og forsøge at rykke sådan noget ud af en vindmølle og risikere at blive dømt for at være kriminel, siger Jens Børsting Petersen.

- Vi har job nok herude til at hjælpe med at rydde op efter den skade, vi har her. Så kan de da få et betalt anstændigt job. Det kan godt være, det ikke er så sjovt, men det kan da være lige så sjovt som at tage risikoen på at blive dømt for at være tyv.

Det er første gang Stephan Weber, der er politikommissær ved lokalpolitiet i Viborg, oplever kobbertyveri fra vindmøller.

- Men jeg tror, jeg har oplevet det stort set alle andre steder, siger han.

Politiet vil gerne have hjælp

Ofte er det nedløbsrør og tagrender på kirker, der er udsat, men også kabler i for eksempel ladestandere, fra transformatorstationer eller entreprenører, bliver stjålet ifølge politiet. Og tyvene fristes nok, fordi kobber har en høj værdi, fortæller politikommissæren.

- Metaller generelt kan jo sælges til skrothandler og produkthandler rundt omkring, og der bliver man afregnet per kilo. Og det er svært lige at se, fra en der opkøber skrot, at det her, det stammer fra en vindmølle eksempelvis, siger han.

Og det kan være svært for politiet at opspore gerningsmændene, hvis der bliver stjålet i et øde område, og der for eksempel ikke er kameraovervågning. Derfor beder de også om opmærksomhed, hvis man handler med skrot.

- Hvis der er nogen, der afsætter usædvanligt store mængder, eller man har den her mistanke om, at det kunne stamme fra noget kriminelt, siger Stephan Weber.

Men selvom kobber skulle have stor værdi, så undrer det møllejeren, hvad de ubudne gæster kan bruge det stykke kabel til. Ifølge ham er de lange fingre stukket af med 8-10 meter kabel.

- Skrotværdien kan jeg ikke se, kan være mere end et par tusind kroner, siger Jens Børsting Petersen.

- Hvad kan du bruge otte meter højspændingskabel til? Det er jo ikke sådan noget, du kan sætte op hjemme i stuen. Det er et højspændingskabel, som skal bruges i industriel sammenhæng, og der kan man ikke bruge otte meter kabel, så det er ren skrot.

Politiet kender ikke til den samlede værdi af kablerne, og de har endnu ingen mistænkte i sagen.