Hænger kræft og forurening sammen? Det skal der nu findes penge til at undersøge

Der har længe været en bekymring for, at forurening efter Cheminova, der i dag hedder FMC Rønland, kan have påvirket borgere i 1960'ernes sundhed. En ny undersøgelse kan måske afgøre, om der er en sammenhæng mellem forureningen og en øget forekomst af kræfttilfælde i Thyborøn.
Der har længe været en bekymring for, at forurening efter Cheminova, der i dag hedder FMC Rønland, kan have påvirket borgere i 1960'ernes sundhed. En ny undersøgelse kan måske afgøre, om der er en sammenhæng mellem forureningen og en øget forekomst af kræfttilfælde i Thyborøn.
Foto: Anders Davidsen

Der skal være råd til at afdække, om der er en årsagssammenhæng mellem det forhøjede antal af kræfttilfælde i Thyborøn og forureningen i området.

Det afgjorde Region Midtjyllands hospitalsudvalg mandag.

- Vi synes, vi skylder borgerne i den vestlige del af regionen, at der bliver lyttet til dem, og sender et signal om, at vi godt ved hvad der historisk er på spil i et område, som har været plaget af forurening gennem årtier, siger Purnima Erichsen (K), der er formand for Hospitalsudvalget.

En tidligere undersøgelse har påvist, at der er et markant større antal tilfælde af kræft i Thyborøn-Harboøre området sammenlignet med forekomsten af kræft i to andre områder, Hanstholm og Holmsland.

Det var et enigt hospitalsudvalg, der tog beslutningen om, at der skal findes 600.000 kroner til forskningsprojektet, som i alt koster 1,2 millioner kroner. Den anden halvdel af pengene stiller Kræftens Bekæmpelse til rådighed.

Hospitalsudvalget håber dog, at regionens del af prisen kan findes uden for dens egne budgetter.

- I første omgang afsøger vi, om der er muligheder for at fonde eller andre myndigheder, vil bakke op om projektet med midler. Hvis det glipper, har jeg sat mig i spidsen for, at pengene bliver fundet i Regionsrådets budget for 2024. Det kræver at såvel forretningsudvalget, som de øvrige politikere bakker op. Men det er min forventning, når Hospitalsudvalget, på tværs af partierne, er enige om det her, siger Purnima Erichsen (K).

Håbet er, at forskningsprojektet kan nå frem til så vigtige resultater, at de kan gøre forskere i både ind- og udland klogere.

- Det er ikke sikkert at borgerne i Thyborøn i første omgang får gavn af den her undersøgelse. Men resultaterne og den viden der opnås, vil både nationalt og internationalt være af stor betydning i kræftforskningen, siger hospitalsudvalgsformanden.

Næste skridt i processen bliver at få udvalgets indstilling behandlet i regionsrådet, hvor den endelig beslutning om opbakning til projektet skal tages. Ifølge Purnima Erichsen (K) er det endnu uvist, hvornår det kommer til at ske.

Hun håber, at der i nærmeste fremtid kan holdes et borgermøde i Thyborøn/Harboøre-området om forskningsprojektet.