Høje fiskepriser sender kutterne på vandet
På et år er prisen på fisk steget med 17 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.
En gang røget laks til rugbrødsmaden eller en havtaske til grillen i sommerhuset.
Selvom fisk i manges optik er en eftertragtet spise, så kan det for tiden blive en særdeles bekostelig fornøjelse, at få de skællede dyr på tallerkenen.
Det seneste år er prisen på frisk fisk steget med 17,1 procent, hvis man sammenligner maj 2021 med samme måned i år, viser tal fra Danmark Statistik.
De høje priser er også nået til Thyborøn, hvor priserne gør det muligt for fiskerne at holde kutterne på vandet.
- Vi har nogle forholdsvis god priser på fisk, det glæder vi os over, forklarer Alfred Fisker, der er formand i Thyborøn Havns Fiskeriforening og desuden næstformand i Danmarks Fiskeriforening.
Den problematik er nu delvist løst, lyder det fra Alfred Fisker.
- Men en dag, hvor der er lidt frisk vind, ligger der mange skibe i havn. Det skyldes, at man ikke kan tjene til udgifterne de dage, hvor der er dårligt vejr, pointerer han.
Stadig brug for hjælp
I tallene fra Danmarks Statistik kan man se, at flere fødevaregrupper er steget i pris. Eksempelvis er prisen på okse- og kalvekød steget med 22,4 procent fra maj 2021 til maj 2022.
- Tingene følges ad. Vi kan alle sammen mærke, at det er blevet væsentlig dyrere, når vi skal betale i supermarkedet.
- For fiskeriet er det helt nødvendigt, at vi får nogle højere priser for at kunne gå på havet, siger fiskeren.
Selvom fiskerne nu kan glæde sig over, at de højere fiskepriser kan kompensere for de stigende brændstofpriser, så understeger den vestjyske fiskeriformand, at branchen stadig har brug for en håndsrækning.
- Vi støtter op om sanktionerne mod Rusland, men det kan ikke nytte noget, at man trækker tæppet væk under erhvervslivet herunder fiskeriet, siger formanden.
Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) lovede i slutningen af juni, at ministeriets embedsmænd lige nu arbejder på et konkret svar til fiskerne, som de vil modtage inden længe.