Affaldssortering i 10 kategorier bliver dyrt: Forbrugerne kommer til at betale
Fra næste år skal vi sortere affald i ti forskellige fraktioner. Det nye system skulle maksimalt koste borgerne 55 kroner mere om året, proklamerede ministeren i maj. Men det er helt urealistisk, siger affaldsselskaberne nu.
I juni besluttede et bredt politisk flertal, at vi skal sortere affald i ti forskellige fraktioner ligesom resten af EU.
I aftalen stod der også, at det ikke måtte koste forbrugerne mere end 55 kroner ekstra om året at få nye skraldespande.
Men det er helt urealistisk, siger et af landsdelens affaldsselskaber nu.
- Kombinationen af mere sortering og faldende priser på det, vi udsorterer, gør, at borgerne kommer til at opleve en stigning i deres affaldsgebyr, siger Preben Friis-Hauge, der er formand for ALFD, i en pressemeddelelse.
- Derfor er vi meget kede af, at miljøministeren har sagt, at sortering i ti fraktioner kun kommer til at koste 55 kroner mere per husstand per år. Det billede er helt urealistisk, lyder det.
AFLD er et fælleskommunalt affaldsselskab, som blandt andet er ejet af Herning, Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern kommuner.
Vil koste borgerne det tidobbelte
Affaldsselskaberne mener slet ikke at en udgift på 55 kroner ekstra om året er realistisk - de mener nærmere, at det bliver det tidobbelte.
I pressemeddelelsen skriver AFLD, at alene det at indføre en ny spand til genanvendeligt affald og tømme den koster omkring 500 kroner om året. Hvis en kommune går fra kun at indsamle restaffald til at indsamle alle ti fraktioner, mener AFLD altså, at det kommer til at koste mere end 500 kroner at leve op til Folketingets og EU’s mål om sortering.
En anden grund til, at det bliver dyrere for borgerne, at de nu skal sortere mere affald, er, at der lige nu ikke er nogen, der vil betale ret meget for de genanvendelige materialer i affaldet.
Prisen på eksempelvis papir og jern udvikler sig i den forkerte retning, og det vil få betydning for borgerne.
- Vi må håbe, at markedet og forbrugerne følger med, så det på sigt kommer til at betale sig at genbruge råvarerne. Det er disse cirkulære kredsløb, der skal op at køre, for at der på sigt bliver en god økonomi i at sortere, siger Preben Friis-Hauge.
Urealistisk at nå det til 2021
Det nye sorteringssystem skal ifølge aftalen træde i kraft den 1. juli 2021.
Men det, mener Nomi4s, ikke er realistisk. Ligesom AFLD er det et fælleskommunalt affaldsselskab. Det er ejet af Holstebro, Lemvig, Skive og Struer Kommuner.
Nomi4s siger til Folkebladet Lemvig, at de tidligst kan være klar til at sortere affald i ti fraktioner i 2023.
- Og så bliver det endda stramt, hvis der også skal være mulighed for borgerinddragelse undervejs. Det viser bare, hvor fuldstændig urealistisk man ser på affaldsindsamling som landspolitiker, når man tror, det kan indfases på kort tid. Det viser tidsplanen her, siger Steffen Damsgaard (V), der bestyrelsesmedlem i Nomi4s til Folkebladet Lemvig.
I dag er reglerne forskellige fra kommune til kommune, men når den nye lov træder i kraft, bliver affaldssorteringen ens over hele landet.