Aktier i havvindmøller: Ikke nok til at sikre opbakning, mener ekspert

Vattenfall vil sælge 20 procent af sine aktier til vindmøllernes naboer. En vestjysk energikoncern har gode erfaringer med at sælge andele til naboer, men ekspert tror ikke på projektet.

Vattenfall håber, at åbning for salg af aktier kan være vejen til godt naboskab. (arkivfoto af andre havvindmøller).
Vattenfall håber, at åbning for salg af aktier kan være vejen til godt naboskab. (arkivfoto af andre havvindmøller).
Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix

Fra i dag kan du købe aktier i havvindmølleparken Vesterhav Syd, hvis du bor enten bor i Ringkøbing-Skjern Kommune eller har haft sommerhus i kommunen i mindst to år. 

Ifølge Vattenfall, der skal opføre vindmøllerne, er det både, fordi det er lovpligtigt, men også fordi de ønsker "et godt naboskab". 

Og den model har været strategien længe for en anden energikoncern i Vestjylland. 

Jysk Energi i Holstebro har i flere projekter i Lemvig Kommune inviteret naboer og andre interesserede i kommunen indenfor - med stor succes, ifølge den administrerende direktør, Lars Naur. 

- Det er ud fra devisen om, at dem, der skal leve med det i dagligdagen, også er dem, der skal have afkastet, siger direktøren om to vindmølleprojekter og en solcellepark i Lemvig Kommune, hvor energiselskabet i sidstnævnte projekt solgte 700 andele. 

Ifølge direktøren var det også for at modvirke modstand mod anlæggene. 

- Vi er lykkedes med at sikre, at der ikke har været nogen modstand mod solcellepark og vindmøller i Lemvig Kommune, siger Lars Naur. 

Ikke godt nok

I vindmølleparken Vesterhav Syd ud for Hvide Sande er det muligt at købe en aktie til omkring 3600 kroner. 

Det er 20 procent af aktierne i vindmølleparken, der bliver udbudt til borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er det antal, der minimum skal udbydes, ifølge den lovgivning, vindmølleparkerne hører under. 

Men det er ikke nok, mener professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, Frede Hvelplund. 

- Hvis man har nogle ulemper, som mange siger, de har af vindmøllerne, så vil man også gerne have nogle fordele af dem. Og derfor synes jeg, at man skulle have en større ejerandel. 20 procent, altså en femtedel, er for lidt - man skulle hellere have over 50 procent, argumenterer han.

Alligevel er det godt skridt på vejen til et bedre forhold mellem de, der bygger vindmølleparker, og de, der skal bo tæt på dem, mener Frede Hvelplund. 

- Det er klart, at når det er til gavn for de lokale, så vil de også i højere grad synes, det er OK, i stedet for, hvis andre løber med overskuddet. Men man skal finde en ordning, som er til gavn for alle. Det skal ikke være sådan, at nogen har overskuddet, og tager det fra dem, der bor tæt på vindmøllerne.

Hellere sælge halvdelen end droppe projektet

Det er sjældent uden en form for modstand, når planer om nye vind- og solenergianlæg bliver præsenteret.

I Vejrum, mellem Holstebro og Struer, var naboer til en planlagt solcellepark utilfredse, da de frygtede, at boliger i området ville falde i værdi.

Ifølge direktøren for Jysk Energi er det netop i sådanne tilfælde, selskabet håber at komme i dialog med borgerne.

2:41
Sommerhusejere og beboere i Ringkøbing-Skjern Kommune kan nu købe sig ind i havvindmølleparken Vesterhav Syd.

Derfor er nøgleordet at involvere borgerne i ethvert projekt - og her kan anparter være en del af løsningen. 

- Vi vil hellere nøjes med halvtreds procent af et projekt, der bliver til noget, end et projekt, der ikke blev til noget på grund af modstand, siger han. 

I solcelleparken i Høvsøre ved Bøvlingbjerg er der ikke længere lovmæssige krav til at udbyde en del af projektet til borgerne. Alligevel satte selskabet 50 procent af solcelleprojektet til salg for anparter.

Ifølge direktøren for Jysk Energi gør muligheden for at få en større anpart, projekterne mere attraktive at være medejer i.

- Dem der melder ind, er nok interesseret i at købe uanset – men det gør jo, at når man har mulighed for en større andel, er det også mere attraktivt, siger Lars Naur.