Dorthe er altafgørende for driften af stor gård: - Piger i landbruget skal mere på banen

Dette er et portræt i TV MIDTVESTs portrætserie ENESTÅENDE, hvor vi sætter fokus på ti midt- og vestjyske personligheder.

9:59
Dorthe Krogsgaard.
Foto: TV MIDTVEST

Dorthe Krogsgaard havde svoret, at hun aldrig skulle bo på landet.

Efter en barndom i No på et husmandssted med en far, der var landmand, var hun som barn overbevist om, at hun aldrig nogensinde selv skulle have noget med landbruget at gøre.  

Men så mødte hun Asger Krogsgaard. I dag er de gift, bor på Holmsland, har fire børn mellem 20 og 28 år – og så driver de et landbrug.

- Jeg er lige nøjagtigt der, hvor jeg har sagt, jeg aldrig skulle være. Men nu kan jeg jo se det sjove i det. Nu vil jeg ikke undvære noget af det, siger hun.

Dorthe Krogsgaard er blæksprutten på gården. Hun ordner regnskaber, kontorarbejde og laver mad til de 20 ansatte i landbruget ved Ringkøbing.

- Derudover er jeg med i tre bestyrelser. Den ene er landboforeningen Vestjysk, hvor jeg faktisk er den første kvinde, der er kommet i bestyrelsen. Det er rigtig spændende arbejde, fortæller hun.

Og Dorthe Krogsgaard har en klar mission. Hun vil have kvinderne i landbruget mere på banen.

- Jeg har været på et kursus i landboforeningen med 32 deltagere – 31 af dem var mænd. Jeg vil gerne være med til at vise de andre kvinder i landbruget, at selvom man har børn og det derhjemme, så kan man godt gøre en forskel, siger hun.

Gammeldags rollefordeling

Dorthe og Asger Krogsgaard er et team, der samarbejder om driften af landbruget. De er partnere, der begge har noget at skulle have sagt, når store beslutninger skal tages.

- Jeg er selvstændig landmand. Det er godt nok Asgers navn, der står på de fleste papirer, men jeg er inde over alt herhjemme. Asger er rigtig meget hjemmefra, så jeg er den person, vores medarbejdere ser til daglig, fortæller Dorthe Krogsgaard.

Hun oplever, at der mange steder stadig er en meget gammeldags opfattelse af rollerne i landbrugsfamilier.

- Når folk snakker og spørger ind til vores landbrug, så siger de: ”Asgers landbrug” og ”hold da op, så mange ting Asger laver hjemme på sit landbrug”. Det gør han også, og det er også hans navn, der står på papirerne, men vi er altså to om det, siger Dorthe Krogsgaard.

- Sådan er det jo langt de fleste steder. Der er altså en kone, der gør et kæmpe stykke arbejde, siger hun.

Dorthe Krogsgaard samler blandt andet kvinder til kaffemøder. 
Dorthe Krogsgaard samler blandt andet kvinder til kaffemøder. 
Foto: TV MIDTVEST

Dorthe Krogsgaard oplevede selv, at det var svært at komme ind i landbrugets mandeverden, da hun begyndte at engagere sig i landboforeningen Vestjysk.

Vestjysk er en forening, der tilbyder rådgivning, regnskabsføring for landmænd og andre.

- De snakkede om miljøplaner og Skjern Enge, og jeg kan huske, at jeg tænkte, det var meget, jeg skulle sætte mig ind i. Men det er ikke miljøplaner det hele. Der er en masse andre områder, hvor jeg tror, det kunne være rigtig godt at få nogle flere kvinder med ind over, siger hun.

Snak om roller og sikkerhed

Derfor har Dorthe Krogsgaard blandt andet arrangeret et kaffemøde for kvinder i landbruget, hvor de kan få sig nogle snakke om deres roller.

- De fleste ved det godt, men det er vigtigt at få italesat, at vi er mindst lige så meget værd som vores landmænd, og at vi gør lige så stort et stykke arbejde, siger hun.

Kaffemødet er også en anledning til, at Dorthe Krogsgaard kan få kvinderne til at tage stilling til nogle lavpraktiske – men meget vigtige ting.

- Det er vigtigt, at de ved, hvordan de står, hvis de skulle blive skilt, eller hvis landbruget går konkurs. Det kan godt være, pigerne har arbejde uden for landbruget, men hvis landbruget går ned, så ryger de også, siger hun.

Dorthe Krogsgaard fortæller, at hun ikke altid selv har været god nok til at komme frem med sine holdninger og synspunkter.

- Jeg tror faktisk, de yngre kvinder er bedre til at gøre det. Jeg håber, jeg kan vise, at det er okay, at man går ind og presser sin landmand lidt. Det vil jeg også håbe, at mine to svigerdøtre gør, siger Dorthe Krogsgaard.

- Jeg er tilfreds, når jeg kan se, at nogle piger bliver løftet op. At de får en gejst for at gøre noget, som de har lyst til. Det er egentlig målet for mig, siger hun.

9:59
Afsnittet af ENESTÅENDE med Dorthe Krogsgaard. 
Foto: TV MIDTVEST