Dramatisk dag i Vinderup: 19.000 fugle aflives på en enkelt dag
Et udbrud af fugleinfluenza på en fuglebesætning ved Vinderup, fik i dag 120 personer fra forskellige myndigheder til at rykke ind for at aflive hele besætningen på 19.000 fugle.
Det er noget af et arbejde, der er pågået på en fuglebesætningen ved Vinderup i dag, torsdag.
19.000 ænder og gæslinger skulle aflives efter et udbrud af fugleinfluenza, som blev bekræftet onsdag. Derfor var der i dag samlet 120 personer ved besætningen, der skulle stå for aflivningen.
Det er nemlig altafgørende, at aflivningen finder sted hurtigst muligt. Det fortæller sektionslederen fra Fødevarestyrelsen Karsten Aagaard.
- Når vi konstaterer fugleinfluenza, går vi efter at slå ned så hurtigt som muligt for at undgå smittespredning og dermed sikre den danske eksport.
- Vi har ganske få, alvorlige smitsomme sygdomme i Danmark, men fugleinfluenza er en af dem, uddyber han.
Hektisk uge for ejeren
Mandag aften kontaktede ejeren af besætningen, Martin Daasbjerg, Fødevarestyrelsen, fordi 600-700 gæslinger var døde i løbet af få dage.
Fødevarestyrelsen reagerede straks ved at teste besætningen, som desværre resulterede i den nedslående nyhed: Samtlige 19.000 fugle skulle aflives på grund af fugleinfluenza.
- Det er rigtig hårdt. Jeg har håbet til det sidste, at det ikke var fugleinfluenza, og jeg har ikke kunnet sove for det, sagde Martin Daasbjerg til Dagbladet Holstebro Struer onsdag.
Sidste fugl er død, inden dagen er omme
Der har været fart på aflivningen i dag, så den smitsomme sygdom kunne slås ned hurtigst muligt.
- Status er, at det går fornuftigt med aflivningen. Vores mål var, at blive færdige i dag, og det ser ud til, at vi når det, fortæller sektionsleder i Fødevarestyrelsen Karsten Aagaard.
På aflivningsstedet ses personale iklædt noget, der minder om rumdragter. Dog skal mennesker ikke frygte for sygdommen.
- Fugleinfluenza er ikke at betragte som noget, der smitter til mennesker. Det har man ingen dokumentation for. Men vi kommer tæt på fuglene og kan derfor stadig få lidt småsymptomer, og det vil vi helst undgå, siger sektionslederen.