Film om den jyske hede blev modtaget med klapsalver til verdenspremieren i Venedig
Instruktør Nikolaj Arcel modtog fredag aften klapsalver for sin film "Bastarden" på filmfestivalen i Venedig. Filmen handler om opdyrkningen af den jyske hede.
Filminstruktøren Nikolaj Arcel blev rørt, da hans film "Bastarden" fredag aften blev vist på filmfestivalen Venedig International Film Festival.
Der var tale om filmens verdenspremiere.
- Det var så vanvittigt. Jeg er stadig helt høj. Da filmen sluttede, rejste hele salen sig op og klappede, i hvad der føles som for evigt. Jeg begyndte nærmest at tude, må jeg indrømme, siger han til Ritzau.
Nikolaj Arcel fastslår, at han aldrig har oplevet noget lignende.
- Jeg kunne mærke, at der var mange, der blev rørte. Det føltes som om, at de var grebet af den og vilde med den. Det er klart, når de rejser sig op på den måde og klapper - så viser de, at de godt kan lide den, siger instruktøren, som sammen med Anders Thomas Jensen står bag manuskriptet til filmen.
Udtaget til flere filmfestivaller
"Bastarden" er den første danske spillefilm i 33 år, som er udtaget til hovedkonkurrencen på filmfestivalen i Venedig.
Den er også udtaget til San Sebastián Film Festival og Toronto International Film Festival.
- Man er nervøs for, at en lille dansk instruktør, der kommer med en lille dansk film - stor dansk film er man nok nødt til at sige - drukner lidt i det, men sådan føles det overhovedet ikke, når man får sådan en modtagelse, siger Nikolaj Arcel.
Det er den første danske film, som Nikolaj Arcel har instrueret i over 10 år, siger han til Ritzau.
- Min næste film skal også være dansk. Det er helt sikkert.
Optaget på den jyske hede
Nikolaj Arcel står bag en række andre film - heriblandt "En kongelig affære" og "Kongekabale".
"Bastarden" er også inspireret af virkelige begivenheder. Den har den danske instruktør fået inspiration fra gennem Ida Jessens roman 'Kaptejnen og Ann Barbara', som udkom i 2020.
Den handler om den fattige soldat Ludvig Kahlen, som i 'Bastarden' bliver spillet af filmstjernen Mads Mikkelsen.
Kahlen vil i 1750'ernes Danmark opdyrke den jyske hede, men får en fjende - nemlig godsejeren Frederik de Schinkel.
Da de Schinkels fæstebonde stikker af med sin hustru og søger tilflugt hos Kahlen, sætter godsejeren alt ind for at drive Kahlen væk.
Filmen er blandt andet optaget på frilandsmuseet Hjerl Hede, som ligger mellem Struer og Skive, men også på en strand i Holstebro-egnen, i Viborg Kommune og i Tyskland og Tjekkiet.
Nikolaj Arcel fortæller, at "Bastarden" blandt andet er formet af alt det, som han lærte af "En kongelig affære".
- Jeg synes, at vi har udviklet et sprog, som er meget mere personlig. Jeg elsker "En kongelig affære", men den her føles meget mere som en naturlig fortælling på det menneske, jeg er i dag, siger han.
Gode anmeldelser
Både i Danmark og udlandet får filmen flotte ord med på vejen fra anmelderne.
I Politiken får det historiske drama fem ud af seks stjerner, mens Soundvenues anmelder kalder filmen "smuk, episk og brutal".
Også hos filmmagasinet Ekko er der begejstring at spore over filmen:
- "Bastarden" er et fremragende historisk værk med al den schwung, branchens topfolk kan præstere, orkestreret med præcision af en dreven fortæller med noget på hjerte og meget på spil, skriver magasinets anmelder.
I udlandet har blandt andet Variety og The Hollywood Reporter anmeldt den nye danske film.
Hos Variety er det særligt skuespiller Mads Mikkelsen, som scorer point, mens Hollywood Reporter beskriver filmen som "gribende".
- Det er en flot produktion, der viser alle dyder af sikker, gammeldags historiefortælling uden et spor af stivhed, lyder det.
Udover Mads Mikkelsen har filmen også Amanda Collin som én af hovedrollerne.
"Bastarden" får biografpremiere i Danmark 5. oktober i år.
Filmen er solgt til biografvisning i over 50 lande - heriblandt USA, Tyskland og Spanien.