Flere faglærte finder vej til de videregående uddannelser

Flere tager vejen fra en erhvervsuddannelse videre til en universitetsuddannelse. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) ifølge Politiken.

Fordi man starter med mekaniker, kan man sagtens senere blive akademiker.
Fordi man starter med mekaniker, kan man sagtens senere blive akademiker.
Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Bare fordi man starter med en erhvervsuddannelse, så har man på ingen måde udelukket muligheden for en universitetsuddannelse. 

I alt er det omkring hver femte, der efter en erhvervsuddannelse til eksempelvis murer, tømrer eller kok, som bagefter griber bøgerne og begynder på en videregående uddannelse såsom en universitets- eller professionsuddannelse.

Analysen er lavet således, at AE har kigget på de to årgange, der blev færdig med deres erhvervsuddannelse i henholdsvis 2006 og 2011.

Derefter har AE kigget på, hvor stor en andel af årgangene, der fem år senere er gået i gang med en videregående uddannelse.

I den seneste årgang var hver fjerde begyndt på en videregående uddannelse i 2016.

Analysens resultat overrasker Dansk Metal, der har opfordret AE til at lave den. Det fortæller Kasper Palm, der er forbundssekretær i fagforeningens uddannelsesafdeling.

- Det er en positiv udvikling, for der har været en myte om, at en erhvervsuddannelse var en stopklods forstået på den måde, at du så skulle lave det resten af dit liv.

- Analysen viser, at der er rig mulighed for rigtig meget andet som faglært, siger Kasper Palm til Ritzau.

Vigtigt fokusområde

Når der natten mellem torsdag og fredag kommer svar på, hvem der i år er kommet ind på de videregående uddannelser, kan det derfor få relevans for flere end tidligere, mener Kasper Palm.

- Det skal ikke være et mål i sig selv at læse videre. De fleste tager en erhvervsuddannelse for at kunne arbejde med den.

- Men det er vigtigt at synliggøre, at du kan læse videre, og at du ikke behøver at tage en gymnasial uddannelse for at have den mulighed, siger Kasper Palm.

Blandt Dansk Metals medlemmer tager de faglærte typisk en uddannelse til maskinmester, ingeniør eller produktionsteknolog, fortæller Kasper Palm.

Han mener, at myten har hæmmet tilslutningen til erhvervsskolerne, og han tror på, at flere unge vil søge mod de praktiske uddannelser, hvis de bliver klar over, at der er mulighed for at læse videre senere i livet.

- Det er vigtigt, at studievejlederne ude på skolerne er med til at udbrede det, siger Kasper Palm.

/ritzau/

0:39
I kampen om at tiltrække de dygtigste unge er der kommet større fokus på at højne niveauet på erhversskolerne.