Første gang i fire år: Flere er optaget på pædagoguddannelsen
Med 4955 personer er pædagoguddannelsen den uddannelse, der optager flest nye studerende i år.
Antallet af optagne på landets pædagoguddannelser er steget i år - og det er første gang i fire år.
Det fremgår af tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
4955 bliver tilbudt en plads, hvilket er en stigning på 86 studerende - to procent - fra 2019.
- Danmark skal være verdens bedste land at være barn i, og derfor har vi brug for endnu flere dygtige pædagoger, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.
Der er i år slået rekord i antallet af optagne på en videregående uddannelse. 69.526 ansøgere får tirsdag besked om, at de er blevet optaget.
Omvendt får 10.686 kvalificerede ansøgere nej til at starte på det studie, de havde søgt om at komme ind på. Det er en stigning fra sidste år på 2270 - eller 27 procent - ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Det er, selv om Folketinget i juni afsatte penge til at oprette 5000 flere studiepladser i 2020 og 2021 for at imødekomme en stigende efterspørgsel, der følger af udbruddet med coronavirus i Danmark.
Stadig ansøgere, der bliver afvist
500 af de ekstra pladser blev givet til uddannelser såsom pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen, da der er mangel på disse faggrupper på arbejdsmarkedet.
Der er dog stadig ansøgere til de to uddannelser, der er blevet afvist i år.
375 ansøgere til pædagoguddannelsen og 471 ansøgere til sygeplejerskeuddannelsen får ikke mulighed for at starte i år. Det skyldes ifølge Ane Halsboe-Jørgensen, at der skal være en sammenhæng mellem antallet af nye studerende og antallet af praktikpladser.
- Det betyder stadig, at ikke alle, der gerne vil være sygeplejerske, kan blive det. Men det betyder, at der er endnu flere i år - at historisk mange kan komme ind - og det glæder jeg mig selvfølgelig over, siger ministeren.
Pædagoguddannelse skal gøres mere attraktiv
I pædagogernes fagforening, Bupl, er man glad for, at kurven er vendt med årets stigning i optaget på pædagoguddannelsen.
Men det er langtfra nok, hvis man skal kunne leve op til et politisk krav om minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver, siger formand Elisa Rimpler.
Hun mener, at der politisk skal investeres mere i uddannelsen for at gøre den mere "attraktiv".
- De studerende på pædagoguddannelsen skal mødes med høje forventninger, højt timetal og kvalificeret feedback.
- Og så er der et stort lønefterslæb. Det kan dårligt nok betale sig at tage pædagoguddannelsen, hvis man kigger på lønnen, mener Elisa Rimpler.