Fugleinfluenza blandt vilde fugle: - Situationen er alvorlig

Fødevarestyrelsen har i snit fundet to vilde fugle med fugleinfluenza om dagen i år. Situationen betegnes som alvorlig.

Fødevarestyrelsen har travlt med at undersøge døde vildfugle for fugleinfluenza.
Fødevarestyrelsen har travlt med at undersøge døde vildfugle for fugleinfluenza.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Hvis du ligesom mange andre i denne periode får tiden til at gå med en gåtur, så kan det være, at du er stødt på flere døde fugle end normalt.

Lige nu huserer nemlig en særlig smitsom variant af fugleinfluenza blandt fugle i naturen. Faktisk er mere end 200 vilde fugle påvist døde med fugleinfluenza.

- Det er en alvorlig situation, siger Flemming Kure Marker, der er Veterinærchef i Fødevarestyrelsen afdeling Veterinær Nord.

Tirsdag fik Fødevarestyrelsen assistance fra Beredskabsstyrelsen til at indsamle døde fugle omkring Skive, Herning og Holstebro. 

I årets første 81 dage har Fødevarestyrelsen konstateret fugleinfluenza hos 158 døde, vilde fugle. Det er næsten to om dagen i snit. Antallet er stigende i forhold til perioden før jul, hvor styrelsen konstaterede fugleinfluenza hos 32 vilde fugle fra midt i november og frem til nytår. 

Og situationen bliver faktisk endnu mere alvorlig, hvis først smitten for alvor får fat i fjerkræsbesætningerne.

- Virussen kan risikere at smitte vores tamme fugle, det vil sige både hobbyfjerkræ og erhversfjerkræ, så det er en rigtig alvorlig situation, for der er mange fugle, der dør, hvis først smitten kommer ind i besætningen, siger Flemming Kure Marker.

Faktisk er der besætninger, hvor smitten allerede har fundet vej ind, og Fødevarestyrelsen har allerede været nødsaget til at aflive omkring 100.000 dyr.

Det skal du gøre, hvis du finder en død fugl

Hvis du finder en død fugl i naturen, er det vigtigt at man lader dyrene ligge og i stedet melder det til fødevaremyndighederne.

- Folk skal ikke begynde at tage fat i de døde fugle, de finder. De skal bruge appen og beskrive, hvor de har fundet fuglen henne, og så tager vi os af resten, siger Flemming Kure Marker.

Appen hedder Fugleinfluenza Tip, og kan hentes i Google Play eller App Store.

Det er i appen FugleinfluenzaTip, man kan underrette myndighederne om fund af døde fugle.
Det er i appen FugleinfluenzaTip, man kan underrette myndighederne om fund af døde fugle.

Og det er der altså rigtig mange, der allerede har benyttet sig af. Normalt plejer der kun et komme få meldinger om døde fugle om året, men lige for tiden tikker der mere end ti henvendelser ind om dagen.

- Vi er selvfølgelig glade for, at folk er opmærksomme på det, og bruger den app, som vi har udviklet, siger Flemming Kure Marker.

Udover at veterinærchefen opfordrer folk til at anmelde det, hvis de finder en død fugl, så har Flemming Kure Marker også en opfordring til personer, der holder fjerkræ.

Man skal nemlig forsøge at holde sit fjerkræ under tag - om ikke ellers, så når man fodrer. Derudover er det en rigtig god ide at skifte fodtøj, når man går ind til sine dyr, så man ikke risikerer at trække smitte fra naturen med ind til besætningen.

Og så er det ellers bare at væbne sig med tålmodighed.

- Det plejer at klinge af hen over foråret, så det håber vi også, at det gør i år, siger Flemming Kure Marker.